Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, INFLAMAT de iniţiativa lui Dodon:'Ar trebui să se abţină'

andrian candu

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu (foto), a denunţat luni iniţiativa şefului statului, Igor Dodon, de a înlocui "Istoria Românilor" cu "Istoria Moldovei", calificând-o drept una "politică", relatează Unimedia, conform agerpres.

Înlocuirea unei discipline cu alta în programul de studiu nu ţine de competenţa şefului statului sau a politicienilor, a afirmat Candu, reiterând că Igor Dodon ar face bine să se abţină de la astfel de iniţiative.

Israel: Sistemul antirachetă Praştia lui David va deveni operaţional în două săptămâni

"Astfel de iniţiative nu ar trebui să existe din partea politicului. Acesta este domeniul oamenilor de ştiinţă, ei ar trebui să ia astfel de decizii. Pe parcursul celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, politicul a încercat să vină cu iniţiative care să modifice disciplina respectivă cu scopul de a crea dezbinare. Noi, Parlamentul şi Preşedinţia, ar trebui să ne abţinem de la astfel de propuneri. Consider că denumirea disciplinei 'Istoria Românilor' ar trebui să rămână aşa cum este', a declarat Andrian Candu.

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut săptămâna trecută guvernului să introducă în programul de studiu disciplina "Istoria Moldovei" în următorul an de învăţământ. În scrisoarea trimisă executivului, Dodon susţine că "Istoria Românilor" pe care o studiază elevii în prezent ar crea impedimente, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea statalităţii Republicii Moldova, scrie Unimedia.info.

La sfârşitul lunii ianuarie, Igor Dodon a anunţat crearea unei comisii de "expertiză istorică", cu ocazia unei reuniuni pe tema "Semnificaţia marilor evenimente istorice întru consolidarea statalităţii Republicii Moldova", la care au participat istorici consideraţi promotori ai teoriei "moldovenismului".

Până la urmă S-A AFLAT: Întâlnire DE TAINĂ între Victor Ponta și Daniel Constantin / VIDEO

Dodon a promis în campania electorală că va scoate din programa şcolară "Istoria Românilor" şi va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova.

O tentativă asemănătoare făcută de guvernarea comunistă la începutul anilor 2000 a dus la ample proteste de stradă la Chişinău şi, în cele din urmă, a eşuat, conform presei de peste Prut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.