Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Nu aşteptăm scurtături pentru aderarea la UE

Parlamentul Republicii Moldova
Igor Grosu
El a fost întrebat, în conferinţa comună de presă cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, când crede că Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

"Nu am să pun un orizont, dar ştiu un lucru - noi nu aşteptăm scurtături, să ni se ofere să ardem etape. Noi ştim că trebuie să facem totul ca la carte. Noi trebuie să consolidăm instituţiile noastre, să demonstrăm rezilienţă, în special în crize, pentru că atunci vezi cât de sustenabil este statul prin instituţiile tale. Avem reforme şi angajamente foarte clare în proces: reforma justiţiei, combaterea corupţiei, asigurarea securităţii energetice. Toate lucrurile acestea sunt pe ordinea de zi. Noi o să ne mişcăm repede, nu în detrimentul calităţii, bineînţeles. O să apelăm neapărat la experienţa colegilor, dânşii au parcurs deja şi au învăţat lecţiile, vrem să preluăm din această experienţă. Cu alte cuvinte, noi la Chişinău avem toate ingredientele pentru a ne mişca repede, avem o majoritate parlamentară, avem Guvern, Preşedinţia susţine toate aceste reforme. Acum totul va depinde de noi, cât de repede ne mobilizăm, iar eu vă garantez că lucrurile se vor mişca repede, bineînţeles ţinând cont de toate rigorile şi standardele internaţionale", a spus Igor Grosu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că, până în prezent, nu există vreun stat care să se împotrivească primirii de către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia a statutului de ţară candidat la UE.

"Este un vot până la urmă şi cu conotaţii politice. Săptămâna viitoare, împreună cu europarlamentarul Victor Negrescu, o să particip la Bruxelles, cu câteva ore înainte de votul în ceea ce priveşte Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, la o întâlnire cu toţi prim-miniştrii social-democraţi şi cu toţi comisarii europeni social-democraţi, unde sunt ferm convins că va fi o decizie de susţinere în primul şi în primul rând a Republicii Moldova, şi a Ucrainei, şi a Georgiei de candidaţi pentru aderarea la UE. Până atunci avem discuţii cu ceilalţi lideri europeni, în primul rând cei din familia social-democrată marea majoritate, şi cu ambasadorii în România. Până acum nu au existat alte opinii decât cele de susţinere pentru cele trei state", a precizat Ciolacu.

La rândul său, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a subliniat că este important ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidat la UE fără condiţionalităţi.

"E datoria noastră a tuturor să ne asigurăm că niciun stat, săptămâna viitoare, nu se va opune şi este important să fie statut de stat candidat fără condiţionalităţi, pentru că ştim foarte bine că limbajul de la Bruxelles de multe ori este mai complicat şi trebuie să ne asigurăm că nu există niciun fel de virgulă, niciun fel de condiţionalitate. Mai avem o săptămână să ne asigurăm de acest lucru şi sigur că şi din partea partidului meu, reprezentanţii PPE în Parlamentul European, şi din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor se vor face toate eforturile să ne asigurăm că nu vor exista probleme săptămâna viitoare", a subliniat Cîţu.

Vineri, Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova şi Ucraina să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE. De asemenea, CE a anunţat că Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Acest aviz va fi discutat în cadrul Summitului UE din 23 - 24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.