Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban: 'Patru ani de mandat pentru un primar sunt suficienţi'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri, la Slatina, referitor la iniţiativa legislativă a unor parlamentari PSD privind creşterea mandatelor primarilor de la patru la cinci ani, că patru ani sunt suficienţi pentru ca un primar să pună în practică un program de dezvoltare locală şi a adăugat că principala problemă care ar trebui rezolvată este alegerea primarilor în două tururi, informează Agerpres.

Citeşte şi: MAE lansează un ghid pentru alegătorii români din străinătate la alegerile europarlamentare din 26 mai

"Ţara arde şi baba se piaptănă, apropo de unul dintre semnatarii de aici, care a dezertat într-un jalnic mod şi nici nu mai vreau să-i pomenesc numele. Asta-i prioritatea României? Păi noi vrem ca Guvernul să nu mai jefuiască bugetele locale, aşa cum au făcut şi în 2018 şi în 2019. În 2018 au jefuit comunităţile locale furând peste 7 miliarde şi jumătate de la autorităţile locale, lăsând autorităţile locale fără resursele necesare pentru dezvoltare sau pentru asigurarea unei calităţi a vieţii de nivel european", a declarat Orban.

Liderul PNL a adăugat că bugetul autorităţilor locale în acest an va fi afectat de costuri suplimentare şi primăriile vor ajunge în situaţia de a nu mai avea bani pentru salarii, iar proiectele cu fonduri europene vor avea costuri şi devize de lucrări crescute pe care primăriile nu vor avea bani să le suporte.

"Vă spun că marea majoritate a bugetelor locale sunt construite pe trei trimestre pentru că nu au banii necesari pentru a putea asigura toate cheltuielile de funcţionare. (...). Au nenorocit proiectele europene prin OUG 114 şi prin alte aberaţii, prin Legea bugetului de stat. La ora actuală toate devizele de lucrări au crescut, iar autorităţile locale nu au posibilitatea nici pe PNDL, nici pe fonduri europene să poată să obţină resursele financiare necesare ca să suporte costurile crescute, de altfel nici nu au bază legală. Am somat Guvernul de 3 săptămâni să modifice legea în baza căreia se alocă banii prin PNDL şi Guvernul să fie acela care să suporte toate creşterile de devize de lucrări, pe lucrările din cadrul PNDL. De asemenea, nu ştiu cum o să scoată basmaua privitor la proiectele pe fonduri europene care au valoare de limită de 5 milioane de euro, dacă devizul creşte peste 5 milioane ele devin neeligibile pentru finanţare europeană, tot din cauza prostiilor şi stupizeniilor şi improvizaţiilor pe care le-au născocit aceşti indivizi, nu mai vorbesc de alegeri", a adăugat Orban.

Ludovic Orban a conchis, în ce priveşte durata mandatului de primar, că patru ani sunt suficienţi pentru ca oamenii să se convingă de capacitatea unui primar de a face treabă.

"Păi, problema principală e ca primarii să se aleagă în două tururi, nu ca să aibă 4 ani sau 5 ani, 4 ani de mandat. După părerea mea, sunt suficienţi. În 4 ani de zile, practic, primarii au posibilitatea să-şi demonstreze capacitatea de a pune în practică un program de dezvoltare locală şi în acelaşi timp şi oamenii să se convingă privitor la capacitatea unui primar", a spus preşedintele PNL.

Un număr de 39 de parlamentari PSD au depus, pe 17 aprilie, un proiect de lege care prevede ca durata mandatului aleşilor locali să crească de la patru la cinci ani. Printre iniţiatorii proiectului de lege se regăsesc Ecaterina Andronescu, Eugen Teodorovici, Florin Iordache şi Liviu Tit Brăiloiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.