Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, condamnă accentele naţionaliste şi xenofobe de la Ziua Independenţei

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele conservator polonez, Andrzej Duda, a condamnat luni accentele naţionaliste, xenofobe şi antisemite ale unui marş spectaculos organizat sâmbătă la Varşovia de extrema dreaptă cu ocazia Zilei Independenţei, transmite AFP. Imaginile acestei manifestaţii la care au participat mai multe zeci de mii de persoane, cu explozii de petarde, torţe fumigene şi sloganuri violente au provocat un val de comentarii critice, inclusiv în media străine, unele dintre aceste denunţând un "marş fascist".

Ministerul israelian de Externe şi Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee, AJC) au îndemnat autorităţile poloneze "să acţioneze" în urma acestei adunări, "utilizată pentru a propaga sloganuri ale adepţilor supremaţiei rasei albe şi retorică nazistă", potrivit unui comunicat al AJC. Luni, în cursul unei vizite în sudul Poloniei, Andrzej Duda a deplâns prezenţa unor "bannere aduse de persoane iresponsabile, al căror mesaj este inacceptabil pentru orice persoană onestă din Polonia, pentru că nu putem pune semnul egalităţii între patriotism şi naţionalism".

"În ţara noastră, nu este loc, nici acord pentru xenofobie, pentru un naţionalism bolnav, pentru antisemitism", a insistat şeful statului. La rândul său, liderul partidului conservator naţionalist la putere Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat că a vorbi despre "60.000 de nazişti" pe străzile Varşoviei, cum au făcut unii comentatori, înseamnă "să insulţi oamenii oneşti, chiar dacă au avut loc incidente extrem de nefericite şi absolut inadmisibile".

"Este o marjă a unei marje", a afirmat el la postul naţional de televiziune TVP Info. Jaroslaw Kaczynski nu a exclus o "provocare" din partea "celor care vor să facă rău Poloniei", fără să precizeze însă pe cine vizează.

Cu câteva ore mai devreme, purtătoarea de cuvânt a PiS, Beata Mazurek, a subliniat că partidul său a sărbătorit Ziua Independenţei într-un alt oraş (la Cracovia) şi nu a participat oficial la marşul de la Varşovia organizat de o mişcare de extremă dreaptă, Tinerii Poloniei Mari. Sâmbătă, tineri îmbrăcaţi în negru, dar şi familii cu cărucioare şi persoane în vârstă, au defilat în rânduri compacte pe o distanţă de trei kilometri în centrul Varşoviei sub o ploaie de drapele poloneze.

Participanţii au intonat vechi cântece patriotice şi religioase poloneze: "Dumnezeu, Onoare, Patrie" "Slavă eroilor noştri' sau "Îl vrem pe Dumnezeu", din ultimul citând câteva versuri şi preşedintele american, Donald Trump, într-un discurs ţinut la Varşovia în luna iunie, conform Agerpres. Grupuri mai mici au scandat sloganuri xenofobe ca "Polonia pură, Polonia albă", "Refugiaţii afară", potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.