Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Poloniei dă înapoi, în fața protestelor masive: Propune o lege în care avortul e posibil în cazul anomaliilor grave ale fătului

Facebook
polonia protest

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care să reintroducă posibilitatea întreruperii de sarcină în cazul unor anomalii grave ale fătului care ar duce la moartea acestuia, într-o încercare de a linişti protestele de masă declanşate de interzicerea aproape totală a avorturilor, transmit Reuters şi dpa, potrivit AGERPRES.

Tribunalul constituţional a scos în afara legii săptămâna trecută întreruperile de sarcină în caz de malformaţie gravă a fătului, limitând de facto avortul doar la cazurile în care viaţa mamei este pusă în pericol sau sarcina este rezultatul unui viol ori incest.

Zeci de mii de persoane a ieşit pe străzile oraşelor pentru a protesta împotriva deciziei.

Demonstraţiile s-au transformat într-o revărsare de furie împotriva partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), considerat responsabil, alături de Biserica catolică, de decizia Tribunalului Constituţional.

Citește și: Rareș Bogdan, mesaj nemilos: ‘Ticăloșia, corupția, lenea, nepăsarea, incompetența trebuie combătute fără milă și sancționate aspru’

Un sondaj a arătat o scădere abruptă a sprijinului faţă de PiS.

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al naţionaliştilor, a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.

PiS dispune de o majoritate în camera inferioară a parlamentului, având aşadar puterea de a adopta proiectul.

'Când testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite', a precizat Duda într-un comunicat cu privire la situaţiile în care va exista opţiunea avortului şi care nu includ sindromul Down.

'Este o încercare de a atenua situaţia pentru PiS, dar nicio persoană în toate minţile nu ar trebui să cadă în capcană', a reacţionat pentru Reuters deputata de stânga şi activista Joanna Scheuring-Wielgus.

Citește și: FOTO Clotilde Armand, destăinuire după prima zi de lucru la Primăria Sectorului 1: Am găsit un distrugător de hârtie și un baston de polițist local

'Este prea târziu acum pentru o asemenea propunere. Oamenii cer ca avortul să fie legal acum', a spus Klementyna Suchanow, unul din organizatorii recentelor proteste.

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să protesteze din nou vineri seară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.