Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va decide până la 24 ianuarie 2019 dacă va candida în alegerile parlamentare

wikipedia.org
igor dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va decide până pe 24 ianuarie, când se pot forma listele parlamentare, dacă să îşi va înainta candidatura în alegerile parlamentare din 2019. Totodată, şeful statului moldovean nu consideră ca ar fi ilegal să candideze, informează IPN.md, relatează Agerpres.

Întrebat cât de legală ar fi participarea sa în alegerile parlamentare, fără a renunţa la funcţia de preşedinte, Igor Dodon a spus că "se ştie bine cine face şi interpretează legea în Republica Moldova" şi că "nu este exclus ca aceştia să vină cu acţiuni mai dure la adresa instituţiei prezidenţiale, lucru care, însă, nu va fi tolerat de cetăţeni".

Igor Dodon a mai spus că, pe de o parte, oponenţii săi politici vor sa creeze impresia că sunt puternici şi nu se tem de nimeni, iar pe de altă parte vor sa impună impedimente preşedintelui în a participa la alegerile parlamentare, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum.

"Nu a fost, în 27 de ani de independenţă, ca preşedintele să nu aibă dreptul să candideze, inclusiv când acesta a fost ales de parlament, inclusiv domnul (Mircea) Snegur şi (Petru) Lucinschi (aleşi prin vot direct). Nu au avut nicio limitare atunci', a declarat Igor Dodon. "Vom vedea cum vor face oponenţii, dar noi ne rezervăm dreptul de a participa la această campanie electorala', a mai spus Dodon.

Igor Dodon a participat în acest sfârşit de săptămână, în calitate de lider neformal al Partidului Socialiştilor (PSRM), la prezentarea candidaturii preşedintei formaţiunii, Zinaida Greceanîi, la funcţia de deputat pentru circumscripţia uninominală numărul 1 din oraşul Briceni.

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPPDA) ar putea avea candidaţi comuni pe circumscripţii la alegerile parlamentare din 24 februarie, potrivit IPN.md. Cele patru formaţiuni au discutat în după amiaza zilei de luni, 5 noiembrie, posibilitatea desemnării celor mai buni candidaţi comuni pe segmentul de dreapta, în cele 51 de circumscripţii electorale.

Secretarul general PPPDA, Chiril Moţpan, a spus ca orice iniţiativă care ar consolida forţele anti-oligarhice din Republicii Moldova este binevenită, în timp ce lidera PAS, Maia Sandu, a subliniat că în campania electorala pot fi sprijiniţi să acceadă la concursul pe circumscripţii doar oamenii care au făcut dovada integrităţii. La rândul său, liderului PLDM, Tudor Deliu, a subliniat necesitatea coordonării unor activităţi pentru viitoarea campanie electorală, iar potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, lansarea discuţiilor pe subiectul identificării unor candidaţi comuni este un bun început.

Potrivit noului sistem electoral din Republica Moldova, la următoarele alegeri parlamentare, 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 pe circumscripţii teritoriale. În circumscripţii vor putea candida nu doar candidaţi independenţi, ci şi cei înaintaţi de partide.

Alegătorii vor vota în baza sistemului electoral mixt, criticat de Comisia de la Veneţia. Sistemul mixt de vot, aplicat în premiera la viitoarele alegeri parlamentare, a fost votat vara trecuta, pe fondul protestelor stradale organizate de opoziţia neparlamentară şi de societatea civilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.