Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele rus Vladimir Putin ia în considerare o posibilă vizită în insulele disputate cu Japonia

politico.com
putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis joi că va vizita un lanţ de insule din Extremul Orient, inclusiv unele disputat cu Japonia, transmite Kyodo.

Gestul ar putea complica şi mai mult relaţiile ruso-japoneze, deja tensionate în contextul războiului din Ucraina, apreciază agenţia, potrivit Agerpres.

La o întâlnire cu cetăţenii din regiunea Habarovsk din estul Rusiei, eveniment transmis de televiziunea naţională, Putin a afirmat că va face o vizită în Insulele Kurile, însă nu a precizat când.

Putin a afirmat la întâlnirea menţionată că dezvoltarea turismului în Kurile este "direcţia corectă"; el i-a răspuns astfel unui locuitor din insula Kunashiri care lucrează în domeniul respectiv.

"Am auzit că (Insulele Kurile) sunt locuri interesante, dar din păcate n-am fost niciodată acolo, deci categoric voi merge", a adăugat liderul de la Kremlin.

Japonia a protestat împotriva vizitelor unor oficiali ruşi în Kurile, inclusiv a celor făcute de fostul preşedinte Dmitri Medvedev în noiembrie 2010 şi de premierul Mihail Mişustin în iulie 2021.

Rusia susţine că din Kurile fac parte şi patru insule revendicate de Japonia, unde sunt numite Teritoriile din Nord; ruşii le numesc Kurilele de Sud. Poziţia guvernului de la Tokyo este că Rusia a ocupat insulele Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi grupul de insuliţe Habomai la scurt timp după capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, la 15 august 1945. Moscova susţine că insulele au ajuns sub control rus în mod legitim.

Conform Tratatului de Pace de la San Francisco, din 1951, Japonia a renunţat la orice pretenţii asupra teritoriilor respective, dar disputa a îngreunat negocierile pentru un tratat de pace bilateral cu Rusia. Dialogul respectiv s-a întrerupt după ce japonezii s-au raliat sancţiunilor impuse Rusiei de Occident în urma invaziei în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.