Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Senatului ceh se va duce în Taiwan, în pofida nemulţumirii Chinei

Operation World
Taiwan

Preşedintele Senatului ceh a declarat marţi că se va duce în Taiwan în august cu o delegaţie a unor companii locale, în pofida criticilor şi ameninţărilor Chinei, potrivit AFP.

"Voi merge în Taiwan. Sunt convins că este o decizie bună", a declarat presei Milos Vystrcil, preşedintele camerei superioare a Parlamentului ceh, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț oficial! Starea de alertă se prelungește! Se redeschid mall-urile, grădinițele private și piscinele .

El a precizat că va face acolo o călătorie de şapte zile pentru a respecta moştenirea defunctului preşedinte ceh Vaclav Havel, apărător al drepturilor omului şi unul dintre conducătorii Revoluţiei de catifea din 1989 care a răsturnat comunismul în fosta Cehoslovacie.

"Dacă politica externă a guvernului nu îndeplineşte acest rol, dacă ea nu sprijină drepturile omului şi libertăţile, revine Parlamentului obligaţia de a pune evidenţă această caracteristică a politicii externe", a declarat Vystrcil, reprezentant al opoziţiei de dreapta.

Preşedintele Senatului va aplica astfel decizia predecesorului său Jaroslav Kubera, decedat în ianuarie din cauza unei crize cardiace.

Citește și: Asta da curățenie! Sora și soția omului lui Ludovic Orban, angajate în Guvern!

După moartea lui Kubera, presa cehă a publicat o scrisoare din partea ambasadei chineze din Praga în care China îi ameninţa pe Kubera şi pe oamenii de afaceri cehi care urmau să-l însoţească în călătorie.

Companiile ale căror reprezentanţi se vor duce în Taiwan cu preşedintele Kubera "nu vor fi bine primite în China şi de către poporul chinez", se putea citi în această scrisoare, care preciza că grupurile cehe instalate în China "vor trebui să plătească pentru vizită".

Media cehe au sugerat că scrisoarea fusese comandată de şeful administraţiei preşedintelui ceh Milos Zeman, cunoscut pentru opiniile sale prochineze şi proruse, care a respins aceste acuzaţii.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Jiri Ovcacek, a comparat totuşi marţi călătoria lui Vystrcil în Taiwan cu un proiect de vizită în autoproclamata republică Doneţk din estul Ucrainei.

Relaţiile Cehiei cu China s-au răcit în octombrie, când primăria Pragăi, condusă de un membru al Partidului Piraţilor, antisistem, s-a retras dintr-un acord de înfrăţire cu Beijingul din cauza politicii sale privind "China unică".

Praga a semnat apoi un acord de parteneriat cu Taipei în ianuarie, declanşând furia Beijingului, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.