Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Președintele Serbiei a răbufnit de la tribuna ONU: Aleksandar Vucic denunţă ipocrizia Occidentului într-o paralelă cu Kosovo

aljazeera.com
Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei a răbufnit de la tribuna ONU: Aleksandar Vucic denunţă ipocrizia Occidentului într-o paralelă cu Kosovo

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat joi Occidentul de ipocrizie, declarând că recunoaşterea independenţei Kosovo se bazează pe aceeaşi justificare ca şi războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Vorbind la Adunarea Generală a ONU, el a afirmat că ţările occidentale au invocat principiile suveranităţii şi drepturilor omului pentru a aproba statutul Kosovo ca naţiune independentă.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a contribuit la respingerea forţelor sârbe din fosta provincie în cursul unui război sângeros care a făcut aproximativ 13.000 de morţi, majoritatea de origine albaneză.

Statele Unite şi majoritatea ţărilor europene au recunoscut Kosovo

"Nu au râs când preşedintele rus a folosit aceleaşi cuvinte pentru a-şi justifica atacul asupra Ucrainei", a declarat Vucic. "Au uitat că ei înşişi au folosit acelaşi discurs, aceleaşi cuvinte şi aceleaşi explicaţii", a insistat el.

"Cel mai rău este că toţi cei care au comis o agresiune împotriva Republicii Serbia dau astăzi lecţii despre integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Vucic, subliniind că "principiile nu se schimbă de la o împrejurare la alta".

Belgradul, precum şi principalii săi aliaţi, China şi Rusia, au refuzat să recunoască independenţa Kosovo, a cărui populaţie este majoritar de origine albaneză, dar care include zone cu o majoritate sârbă, în nord.

Tensiunile rămân ridicate acolo după luni de revolte în aceste zone cu majoritate sârbă. La sfârşitul lui mai, peste 30 de soldaţi din forţa NATO (KFOR) au fost răniţi, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.