Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Serbiei avertizează: 'Premierul Kosovo dorește să împingă Serbia într-un război cu NATO. Nu am atins încă apogeul escaladării crizei din Kosovo'

brightspotcdn.com
Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că premierul Kosovo, Albin Kurti, dorește să împingă Serbia într-un război cu NATO, informează BETA, relatează Rador.

"El vrea să se întâmple tot ceea ce vreau eu să evit. Nu am atins încă apogeul escaladării crizei din Kosovo, așa cum cred unii. Kurti vrea război. Asta vrea el" – a declarat Vučić pentru postul belgrădean de televiziune Pink, adăugând că Albin Kurti nu va permite formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo, deși ZSO trebuie formată "în conformitate cu principiile semnate".

Vučić a declarat că "ascultă ce spun falșii patrioți" la mitinguri, dar când s-ar întoarce primul soldat sârb în sicriu cu siguranță vor spune că i-a atras într-un "război care nu este al nostru".

Vučić a spus că Forțele de Securitate ale Kosovo "sunt tot mai bine dotate", în special cu arme din Turcia, pentru a se transforma în Armata Kosovo, ceea ce încalcă rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU. "Turcii le-au dat arme antitanc foarte puternice, aruncătoare de mine, obuziere și drone Bayraktar" – a declarat Vučić, adăugând că din această cauză Serbia a renunțat să achiziționeze aceste drone din Turcia, dar în curând Armata Serbiei va primi din alte surse drone kamikaze.

Ofițerul de legătură al Belgradului la Pristina: „Sârbii arestați în Kosovo au fost torturați”

Ofițerul de legătură al Belgradului la Pristina, Dejan Pavićević, a vizitat sârbii arestați în Kosovo și a descris starea în care se aflau, informează Rador.

Potrivit lui Pavićević, arestații Milun Milenković Luna, Nemanja Vlašković, Milovan Božović, Dalibor Spasić, Radoš Petrović și Dušan Obrenović au fost supuși unei "torturi bestiale", dar cel mai mult a avut de suferit Milun Milenković Luna. "În cel privește pe Milenković Luna nu pot să calific altfel, decât tentativă de omor. Este norocos că este încă în viață. L-au lovit în cap, l-au lovit cu picioarele. Dacă nu ar fi fost sportiv, dacă nu ar fi făcut sportul pe care îl practică (kickboxing; n.r.), nu ar mai fi fost viu" – a declarat Pavićević, care după vizită a prezentat un raport oficial, în care subliniază că sârbii deținuți prezintă răni și hematoame.

"Le-au legat mâinile atât de strâns încât spun că nu își mai simt degetele. Au vânătăi, răni și hematoame. I-au lovit în zona ficatului și toate acestea pot avea consecințe de durată" – a explicat Pavićević, adăugând că Radoš Petrović și Dušan Obrenović sunt în continuare reținuți chiar dacă există probe că nu au participat în niciun fel la atacul de la 29 mai de la Zvečan, deoarece KFOR i-a ridicat cu 20 de minute înainte de atac.

Pavićević a explicat că sârbii arestați sunt acuzați de intoleranță rasială, națională și religioasă. "Depășește orice ipocrizie să-i acuzi de intoleranță rasială și națională și apoi să-i arestezi pentru că sunt sârbi. În 10 ani nu am mai văzut așa ceva. Să dea Domnul să nu aibă consecințe permanente, dar întrebarea este cum își vor vindeca traumele psihice" – a declarat Pavićević.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.