Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Serbiei cere ajutorul Rusiei

serbia

Preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a trimis scrisori secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, şi tuturor şefilor de stat membri în Consiliul de Securitate al ONU pe tema unui proiect de rezoluţie britanic privind Srebrenica, informează sâmbătă agenţia de presă sârbă Tanjug, citată de Agerpres.

În scrisoarea adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, Nikolic a cerut Rusiei să se opună prin veto proiectului de rezoluţie britanic referitor la Srebrenica. 

O a patra versiune a proiectului de rezoluţie a apărut la 2 iulie, însă oficialităţile sârbe o consideră şi pe aceasta inacceptabilă, calificând modificările drept "pur cosmetice". 

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic declara joi că, din punctul de vedere al autorităţilor de la Belgrad, problema rezidă în faptul că scopul principal al rezoluţiei britanice a fost să reducă doar la Srebrenica întreaga tragedie a războiului şi crimelor care au avut loc pe întreg teritoriul fostei Iugoslavii. O astfel de abordare nu poate duce la o reconciliere sinceră, ci doar provoacă divizări şi conflicte în regiune, a avertizat Dacic. 

Cel mai probabil, Consiliul de Securitate al ONU va dezbate proiectul de rezoluţie privind Srebrenica la 7 iulie. Oficialităţi din Bosnia-Herţegovina au fost invitaţi să participe la reuniune, în timp ce Serbia nu a primit deocamdată o invitaţie oficială, scrie Tanjug. 

Circa 8.000 de bărbaţi şi de băieţi musulmani au fost omorâţi în iulie 1995 la Srebrenica de forţele sârbe din Bosnia, în cel mai sângeros masacru de pe continentul european după Al Doilea Război Mondial, calificat de justiţia internaţională drept genocid. La 11 iulie se comemorează 20 de ani de la această tragedie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.