Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Serbiei desființează rezoluția Parlamentului European: 'Există secesioniști mai mari decât reprezentanții acestor 22 de state UE?'

Tanjug
Aleksandar Vučić

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că rezoluția Parlamentului European (PE) privind aplicarea politicii comune externe și de securitate a Uniunii Europene, în partea referitoare la Serbia este duplicitară, iar partea referitoare la Kosovo este și mai mai incorectă.

Aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Vučić a criticat faptul că rezoluția PE salută solicitarea Kosovo de a primi statutul de stat candidat la UE.

"În schimb, solicită intensificarea dialogului bazat pe recunoașterea reciprocă, condamnarea măsurilor Serbiei care au contribuit la escaladarea situației, inclusiv ridicarea baricadelor și amenințările cu acțiuni militare. În rezoluție se menționează că independența Kosovo este ireversibilă și se face apel ca toate statele UE să recunoască independența Kosovo" - a declarat Vučić, adăugând că în rezoluție se condamnă retorica secesionistă din Bosnia și Herțegovina și se salută impunerea de sancțiuni pe numele celor care sprijină aspirațiile secesioniste, conform Rador.

"Există secesioniști mai mari decât reprezentanții acestor 22 de state UE, există susținători mai mari ai politicii secesioniste" - s-a întrebat Vučić, având în vedere statele UE care au recunoscut independența Kosovo.

Vučić a declarat că un acord cu Pristina ar fi posibil și mâine, nu cum afirmă (premierul Kosovo, Albin) Kurti în următoarele luni, dar numai în cazul în care Kurti ar renunța la intențiile secesioniste.

Întrebat cum comentează rezoluția PE în care se solicită armonizarea politicii externe a Serbiei cu cea a UE, Vučić a răspuns că această parte îl interesează mai puțin decât partea în care se afirmă că independența Kosovo este un proces ireversibil.

"Vorbesc cei care au încălcat Carta ONU, au bombardat o țară și au aprobat o secesiune. Când citești așa ceva, nu îți vine să crezi" - a declarat Vučić, adăugând că nu i-a venit să creadă când a văzut că o anumită parte a presei din Serbia vorbește despre "lațul din jurul gâtului lui Vučić" și s-a întrebat dacă nu cumva este vorba despre un laț pentru întreaga Serbie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.