Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Serbiei face promisiuni mari: miliarde de euro în investiţii pentru ţara sa până în 2027

brightspotcdn.com
Aleksandar Vucic

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a promis sâmbătă miliarde de euro în investiţii pentru ţara sa până în 2027, la o lună după victoria sa în alegeri, încă contestată de opoziţia care a sesizat Curtea Constituţională, informează AFP, citat de Agerpres.

"Am lucrat luni de zile pentru a elabora acest plan care conturează ceea ce vom face pentru Serbia în următorii patru ani", a declarat preşedintele Vucic într-o alocuţiune de aproximativ două ore la televiziunea de stat (RTS).

Pentru a atinge aceste ambiţii, Serbia va trebui să "menţină pacea" şi să transmită un mesaj clar că "rămâne pe calea sa europeană", menită să ducă în cele din urmă la aderarea la UE, a mai spus Vucic.

Acest plan, numit "Un salt spre viitor 2027", prevede investiţii în infrastructură - în construirea a sute de kilometri de autostrăzi, căi ferate, şcoli, creşe şi spital -, dar şi în mine, unde Serbia este, în opinia sa "cel mai în urmă".

Planul, a cărui modalitate de finanţare nu a fost precizată, include, de asemenea, proiecte deja anunţate în trecut, precum autogara din Belgrad sau un nou spital pentru copii.

"PIB-ul, dacă facem tot ce ne-am planificat, va creşte în 2027 de la 33 de miliarde de euro în prezent la 92,7 miliarde de euro, iar salariul mediu de la 836 de euro la 1.400 de euro", a spus preşedintele Serbiei.

"În ceea ce priveşte litiul, decizia revine viitorului guvern, personal sunt favorabil", a spus acesta, reiterându-şi poziţia în favoarea exploatării subsolului pentru extragerea acestui mineral folosit la baterii.

O subsidiară a gigantului minier anglo-australian Rio Tinto a depus patru plângeri în noiembrie împotriva guvernului sârb pentru că a suspendat un proiect foarte controversat de exploatare a litiului în ianuarie 2022. Este vorba de exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, situată în vestul Serbiei. Decizia guvernului a survenit după săptămâni de proteste.

Premierul în exerciţiu Ana Brnabic a intervenit la rândul său pentru a evidenţia "creşterea exponenţială a sectorului IT" şi pentru a se asigura că Serbia este pregătită să facă faţă provocării inteligenţei artificiale (IA).

Opoziţia sârbă contestă rezultatul alegerilor din 17 decembrie câştigate de partidul de guvernământ (SNS, dreapta naţionalistă). Ea a făcut apel joi la Curtea Constituţională pentru anularea rezultatului, a declarat un oficial din opoziţie pentru AFP. Opoziţia invocă fraude şi cumpărarea de voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.