Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa denunţă drept 'orori' feminicidele şi infanticidele din ţara sa, în creştere accentuată

BBC.com
Cyril Ramaphosa

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a calificat marţi, la Johannesburg, drept ''orori'' feminicidele din ţara sa, anunţând că aceste crime au crescut cu peste 50% de la începutul anului 2022, informează AFP.

Potrivit preşedintelui, care a susţinut un discurs în cadrul unei conferinţe asupra violenţelor de gen la Johannesburg, Africa de Sud a înregistrat o creştere cu 52% a numărului de feminicide în timpul primelor trei luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În timpul aceleiaşi perioade din 2022, uciderile de copii au crescut cu 46%.

Preşedintele Cyril Ramaphosa şi-a exprimat regretul că, în pofida eforturilor guvernului, violenţa împotriva femeilor şi copiilor atinge un nivel ridicat în Africa de Sud, potrivit Agerpres.

"Nu trece o zi fără o ştire (...) despre o femeie sau un copil care au fost ucişi sau au fost supuşi unor violenţe oribile", a declarat Ramaphosa. "Aceste orori sfidează înţelegerea (...) Ele povestesc o istorie profund deranjantă a societăţii noastre", a adăugat el.

Africa de Sud a fost zguduită recent de o serie de crime oribile, printre care violul colectiv asupra a opt femei, în iulie, şi descoperirea câtorva trupuri - dintre care unele puteau fi ale unor lucrătoare din industria sexului - într-un imobil din Johannesburg, luna trecută.

Cyril Ramaphosa a fost primit cu întrebări şi critici din partea apărătorilor drepturilor femeilor, dintre care unii acuză guvernul că nu a făcut destul.

"Noi, în calitate de sud-africani, suntem capitala mondială a violului", a declarat Lebogang Motau, de la ONG-ul Free World Initative.

Preşedintele sud-african a dat asigurări că guvernul a promulgat legi menite să protejeze mai bine femeile şi să-i aducă în faţa justiţiei pe agresori. El a subliniat de asemenea că executivul sus-african a alocat circa 21 de miliarde de ranzi (1,1 miliarde de euro) pentru emanciparea femeilor.

Însă, potrivit datelor poliţiei, violurile şi agresiunile sexuale au crescut cu 13% în perioada 2021-2022, a remarcat Ramaphosa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.