Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunțat că liderul nord-coreean Kim Jong Un urmează să efectueze o vizită la Seul 'în curând'

www.nasul.tv
Kim Jong Un

Liderului nord-corean Kim Jong Un urmează să efectueze ”în curând” o vizită la Seul, a anunţat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ultimul dintr-o serie de episoade ale unei destinderi în curs în peninsulă, în pofida impasului negocierilor cu privire la ”denuclearizare” între Coreea de Nord şi Statele Unite, relatează AFP, informează News.ro.

În cel de-al treilea lor summit, în septembrie, la Phenian, cei doi lideri au convenit ca Kim să se ducă la Seul în ”viitorul apropiat”, fără să precizeze o dată în acest sens.

Moon a anunţat că această vizită ar putea să aibă loc până la sfârşitul anului. El a declarat în Parlament că peninsula se apropie de ”linia de plecare istorică” a păcii.

”Se pare că vizita preşedintelui Kim Jong Un în Rusia şi o vizită în Coreea de Nord a preşedintelui (chinez) Xi Jinping vor avea loc în curând”, a declarat el. Şeful statului sud-coreean a evocat de asemenea o ”deschidere” în vederea unei întâlniri între Kim şi premierul japonez Shinzo Abe.

”Vizita înapoi a preşedintelui Kim Jong Un la Seul va avea loc în curând”, a adăugat el, fără să facă alte precizări.

Divergenţe în abordarea dosarului nord-coreean au apărut între Seul şi aliatul său american, care are staţionaţi 28.500 de militari în Coreea de Sud pentru a o proteja de vecinul ei.

În cadrul summitului lor istoric de la Singapore, în iunie, Kim şi preşedintele american Donald Trump au semnat o declaraţie vagă cu privire la o ”denuclearizare”, iar de atunci negocierile nu au progresat deloc.

Statele Unite, care se află în fruntea unor eforturi internaţionale, din 2017, în vederea exercitării unor presiuni asupra economiei nord-coreene, refuză o relaxare a sancţiunilor atât timp cât Nordul nu a procedat la o ”denuclearizare finală şi integral verificabilă”.

Moon este principalul arhitect al spectaculoasei destinderi cu Nordul, care este vizat de multiple sancţiuni ONU, din cauza programelor sale balistic şi nuclear.

Preşedintele sud-coreean a promis Nordului investiţii şi proiecte transforntaliere cu scopul de a-l îndemna la ”denuclearizare”, alimentând însă temeri cu privire la eventuale încălcări ale sancţiunilor.

Departamentul de Stat american a anunţat că Seulul şi Washingtonul urmează să formeze un nou grup de lucru în vederea consolidării cooperării lor.

Moon a adăugat că un al doilea summit Kim-Trump se află ”în faţa noastră”. ”Acum, Sudul, Nordul şi Statele Unite vor ajunge la o denuclearizare totală şi la o pace durabilă în peninsula coreeană”, a declarat el.

Phenianul acuză Washingtonul că-i cere să se dezarmeze nuclear în mod unilateral, fără să facă vreo concesie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.