Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Tunisiei vrea să suspende Constituţia şi să modifice sistemul politic prin referendum – consilier

Atalayar
Kais Saied președintele Tunisiei

Preşedintele tunisian Kais Saied intenţionează să suspende constituţia şi să modifice sistemul politic printr-un referendum, a declarat joi un consilier al acestuia pentru Reuters, în primul indiciu clar al planurilor sale după măsuri considerate de către critici ca fiind un puci.

La mai bine de şase săptămâni după ce Saied a preluat prerogativele de guvernare, l-a demis pe prim-ministru şi a suspendat Parlamentul pe 25 iulie, preşedintele nu a numit încă un nou guvern şi nici nu a făcut vreo declaraţie mai largă a intenţiilor sale pe termen lung.

"Acest sistem nu poate continua ... schimbarea sistemului înseamnă schimbarea constituţiei printr-un referendum, poate ... referendumul necesită pregătire logistică", a spus Walid Hajjem, consilier al Saied.

El a adăugat că acesta este planul preşedintelui, care se afla în etapa finală şi este de aşteptat să fie dezvăluit în curând, dar a oferit informaţii detaliate referitoare la modificările pe care le are în vedere Saied.

Intervenţia lui Saied a împins Tunisia într-o criză constituţională, provocând îngrijorări cu privire la viitorul sistemului democratic pe care l-a adoptat după revoluţia din 2011, care a dus la declanşarea primăverii arabe.

Saied a fost aşteptat pe scară largă să treacă la un sistem prezidenţial de guvernare, care ar reduce rolul Parlamentului, lucru despre care s-a discutat frecvent pe parcursul anilor de blocaj de la adoptarea constituţiei din 2014.

El şi-a apărat măsurile ca fiind necesare şi a spus că sunt în conformitate cu constituţia, a promis că va respecta drepturile tunisienilor şi a spus că nu va deveni un dictator. Cu toate acestea, arestările membrilor Parlamentului după ce Saied le-a ridicat imunitatea şi numeroasele interdicţii de călătorie împotriva unor persoane proeminente i-au alarmat pe unii  apărători ai drepturilor.

Atât forţele interne, cât şi cele internaţionale au făcut presiuni pentru ca Saied să numească un guvern şi să arate cum vrea să iasă din criza constituţională provocată de intervenţia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.