Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele, Turciei, Recep Erdogan lansează un proiect controversat, ce vizează construirea unei opere la Istanbul

reuters
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat luni proiectul construirii unei opere în emblematica piaţă Taksim din Istanbul, în locul Centrului Cultural Ataturk (AKM), şi a spus că noua sală de spectacole va deveni "un simbol" al Turciei, informează AFP. "Odată ce va fi terminată şi deschisă pentru public, în primul trimestru din 2019, (această operă, n.r.) va fi o bucurie şi un simbol pentru Istanbul şi pentru ţara noastră", a declarat preşedintele Erdogan în discursul ce a marcat lansarea proiectului, în timpul căruia au fost dezvăluite imagini cu macheta viitoarei Opere din Istanbul.

Această sală de spectacole, care va putea să primească până la 2.500 de persoane, va înlocui Centrul Cultural Ataturk (AKM), denumit astfel în onoarea fondatorului Turciei moderne, inaugurat în 1969 şi rămas abandonat începând din anul 2008. Distrugerea acestui "mastodont" cu faţadă din sticlă a generat multe polemici în Turcia, unde tot ce aduce atingere moştenirii lăsate de Mustafa Kemal Ataturk declanşează pasiuni intense în rândul opiniei publice - pentru unii, AKM este simbolul Republicii moderne înfiinţate de Ataturk, care avea o slăbiciune pentru operă, iar clădirea ar trebui să fie mai degrabă renovată, în loc să fie demolată.

Însă preşedintele Erdogan a respins luni aceste critici, afirmând că "noul AKM va aduce cele mai mari beneficii pentru aceia care au sabotat acest proces de mulţi ani". Murat Tabanlioglu, arhitectul însărcinat cu acest proiect, este fiul arhitectei care a construit clădirea originală. Este un semn ce atestă, potrivit preşedintelui Erdogan, că acest proiect "nu a întors spatele istoriei". "De la începuturile sale (...), AKM a trăit, însă acum a îmbătrânit şi nu mai este într-o stare ce i-ar permite să fie utilizat", a declarat Murat Tabanlioglu, luni, afirmând că noua operă va fi deschisă 365 de zile pe an şi că va fi "una dintre cele mai mari din lume".

Sami Yilmazturk, directorul diviziei din Istanbul a Ordinului arhitecţilor turci, a declarat că "AKM este o moştenire culturală care trebuie să fie protejată", la fel ca fosta bazilică Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră, veritabile bijuterii culturale şi arhitecturale ale Turciei. "Demolarea AKM (...) este un atac împotriva Turciei contemporane", a declarat el, deoarece, după părerea sa, clădirea însăşi reprezintă valorile Republicii moderne.

Piaţa Taksim, ce va fi dominată de viitoarea Operă, este adeseori epicentrul manifestaţiilor politice, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din 2013 faţă de Erdogan, pe atunci prim-ministru al ţării, şi în cazul mitingului susţinătorilor săi în 2016 după un puci eşuat, conform Agerpres.

Preşedintele turc a anunţat luni că piaţa Taksim va fi transformată într-un spaţiu ce va fi în întregime pietonal, circulaţia automobilelor urmând să fie asigurată printr-o reţea de pasaje subterane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.