Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Ucrainei, implicat într-un scandal de corupție: o responsabilă a administrației a fost prinsă în flagrant când lua 150.000 de dolari

DW
Volodimir Zelenski

O responsabilă a preşedinţiei ucrainene a fost arestată pentru că a luat mită, un caz ce ilustrează amploarea sarcinii pentru noul preşedinte Volodimir Zelenski, cel care a promis că va dezrădăcina corupţia, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a luat foc după ce a fost demisă: 'Guvern de maneliști care taie pensii și salarii'

Ea a fost arestată marţi în flagrant delict cu mai mulţi complici, inclusiv un fost viceministru al culturii, când primea 150.000 de dolari, a declarat biroul anticorupţie (Nabu) într-un comunicat.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre jumătatea mitei de 300.000 de dolari (270.000 de euro) cerută de această responsabilă pentru a facilita numirea unei persoane la Naftogaz, compania publică energetică din ţară.

"Pentru şeful statului, nu există nicio diferenţă între echipele sale şi celelalte. Corupţia trebuie dezrădăcinată" oriunde s-ar afla, a declarat preşedinţia într-un comunicat.

Potrivit mass-media, înaltul funcţionar în cauză lucrează la preşedinţie de zece ani şi a fost directoarea departamentului responsabil pentru a răspunde solicitărilor cetăţenilor.

Ea spunea că "ar putea rezolva orice problemă prin contactele sale la preşedinţie", scrie online website-ul ziarului Ukrainska Pravda citând o sursă din cadrul forţelor de ordine.

Citește și: Curiozităţile primului tur al alegerilor prezidenţiale: Unde au câştigat Diaconu şi Paleologu, care este judeţul în care Iohannis nu a pierdut nicio localitate

Noul preşedinte al Ucrainei Volodimir Zelenski, care a fost actor de comedie până la alegerea sa în aprilie, a obţinut un scor zdrobitor în alegerile prezidenţiale în faţa predecesorului său Petro Poroşenko, în special din cauza bilanţului abisal al acestuia din urmă în materie de luptă împotriva corupţiei, endemică în această fostă republică sovietică, notează AFP.

De la venirea sa la putere, legislaţia anticorupţie a fost consolidată şi urmărirea penală angajată împotriva mai multor înalţi responsabili, foşti şi actuali. Unii critici însă acuză puterea că încearcă să-i înlăture astfel pe apropiaţii fostului preşedinte.

În ultimul său raport publicat în ianuarie privind percepţia corupţiei în 2018, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din 180 de ţări. Acesta este mai bun decât al Rusiei vecine (138) şi poziţiei Kievului din 2014 (142), dar mult în spatele vecinilor săi din Uniunea Europeană, la care ţara speră să adere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.