Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Ucrainei trimite săgeți către Kremlin: 'Poţi ocupa temporar teritorii, dar nu poţi anexa dragostea oamenilor pentru Ucraina'

conflictreportdotinfo.files.wordpress.com
ucraina donbas

Ucraina a marcat marţi 30 de ani de la obţinerea independenţei sale, ca urmare a destrămării URSS, printr-o paradă militară, prima organizată după mulţi ani, declarând că îşi va recupera teritoriile anexate ilegal de Rusia, potrivit Reuters şi EFE.

Unităţi ale armatei ucrainene, tancuri, vehicule blindate pentru transportul trupelor, rachete şi sisteme de apărare antiaeriană au defilat de-a lungul pieţii centrale din Kiev, în timp ce în portul Odesa de la Marea Neagră a avut loc o paradă a unităţilor marinei ucrainene.

'Astăzi este ziua restabilirii independenţei ', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o sintagmă pe larg utilizată în Letonia, Lituania şi Estonia pentru a desemna separarea de fosta Uniune Sovietică şi folosită pentru prima oară de către primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk.

'Luptăm pentru oamenii noştri, pentru că poţi ocupa temporar teritorii, dar nu poţi anexa dragostea oamenilor pentru Ucraina', a declarat Volodimir Zelenski în cadrul unei ceremonii organizate înainte de paradă, într-o referire la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, care controlează - potrivit Kievului - şi o parte a teritoriului regiunii Donbas.

'Oamenii din Donbas şi Crimeea se vor întoarce la noi pentru că suntem o familie', a spus el.

'Suntem o ţară tânără cu o istorie de 1.000 de ani. Suntem o familie tânără care îşi are rădăcinile în glorioasa dinastie a Rusiei Kievene. Noi nu suntem orfani, suntem descendenţi ai unui stat puternic din centrul Europei ', a declarat Zelenski de la tribuna instalată în Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti).

Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a anunţat că a semnat un decret prezidenţial privind instituirea unei noi sărbători naţionale, Ziua statului ucrainean, care va fi marcată la 28 iulie, dată la care este sărbătorită tradiţional creştinarea Rusiei Kievene, ceea ce s-ar putea să provoace indignarea Moscovei, conform observatorilor.

Preşedintele ucrainean a subliniat că Ucraina este un stat multinaţional şi a avertizat că ţara nu va mai permite nimănui 'să pună stăpânire asupra istoriei ei' şi să-i 'confişte eroii'.

În acelaşi timp, el a adăugat că Ucraina beneficiază de un larg sprijin internaţional, aşa cum a demonstrat summitul Platformei Crimeea, desfăşurat luni la Kiev, la care reprezentanţi ai 46 de ţări au aprobat o declaraţie de condamnare a ocupaţiei ruse a peninsulei.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat puternic după anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea, în timp ce ostilităţile dintre trupele guvernamentale şi rebelii separatişti susţinuţi de Rusia în regiunile Doneţk şi Lugansk s-au soldat cu peste 14.000 de morţi în cei şapte ani de când au început, conform autorităţilor de la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.