Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Uniunii Africane a lansat un apel la punerea în aplicare a unei reforme a guvernanţei mondiale

Rhodes MRC
Uniunea Africana

Preşedintele Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall, a lansat un apel la punerea în aplicare a unei reforme a guvernanţei mondiale, exprimându-şi regretele faţă de "incorerenţele" acesteia la ora actuală, în deschiderea luni a celei de-a opta ediţii a Forumului internaţional de la Dakar, potrivit AFP.

Şeful de stat senegalez a criticat deficienţele unor organisme internaţionale precum Consiliul de Securitate al ONU sau G20, enumerând realităţile sumbre cu care se confruntă Africa: propaganda jihadistă, consecinţele crizelor climatice şi sanitare, războiul din Ucraina şi recrudescenţa loviturilor de stat.

"Trebuie să constatăm că tabloul nu este strălucitor" pe continent, a recunoscut el în deschiderea acestei conferinţe ce reuneşte pentru două zile lideri şi experţi internaţionali pentru a discuta despre pacea şi securitatea în Africa, potrivit Agerpres.

Ediţia din anul acesta a forumului are ca temă "Africa, pusă la încercare de şocuri exogene: provocări legate de stabilitate şi suveranitate".

"Terorismul care câştigă teren pe continent nu este doar o problemă africană, este o ameninţare globală", a declarat Macky Sall în prezenţa în special a omologilor săi din Angola şi Capul Verde, invitaţi ai acestei ediţii în onoarea lumii lusofone (vorbitoare de limbă portugheză).

"Inerţia Consiliului de Securitate în lupta împotriva terorismului în Africa aduce cu sine eşecul sistemului multilateral", a afirmat el.

"Pentru a inspira încredere şi adeziune, multilateralismul trebuie să servească intereselor tuturor", altfel "îşi pierde legitimitatea şi credibilitatea ataşate autorităţii sale", a avertizat liderul UA.

"În faţa terorismului, operaţiunile ONU clasice de menţinere a păcii şi-au demonstrat limitele", a apreciat el.

"Trebuie să schimbăm doctrina operaţiunilor de menţinere a păcii, care să fie actualizate prin integrarea completă a luptei împotriva terorismului, inclusiv în Africa", a adăugat acesta.

El a asigurat că nu este vorba de a evita "deficienţe ale căror soluţii ţin de responsabilitatea noastră".

Macky Sall a menţionat "schimbări neconstituţionale de guvernare", o referire la o succesiune de lovituri de stat care au zguduit continentul.

"Aceste practici nu sunt acceptabile. Ele nu pot servi drept remediu pentru deficienţele noastre. Dimpotrivă, le agravează şi ne întârzie pe drumul către dezvoltare", a subliniat preşedintele Uniunii Africane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.