Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România: Eu cred în cultura contemporană românească. Cred că există aici un potenţial deosebit de exprimare

tvr.ro
teatrul national iasi

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci, îşi exprimă încrederea în cultura contemporană românească şi pledează, în contextul Zilei Culturii Naţionale, pentru punerea în valoare şi promovarea creaţiei din toate domeniile.

"Eu cred în cultura contemporană românească. Cred că există aici un potenţial deosebit de exprimare în toate domeniile din sfera culturii şi merită efortul de a-l pune în valoare şi a-l face cunoscut. Desigur, trebuie nu doar să ne gândim la cultura contemporană, ci să încercăm, fiecare în zona de expertiză culturală, să realizăm proiecte noi, care să îmbogăţească patrimoniul cultural contemporan şi să arhiveze cu grijă şi respect ceea ce s-a făcut în domeniu până acum", a declarat, pentru AGERPRES, Petru Lucaci.

Potrivit acestuia, Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează, cu sprijinul Ministerului Culturii, un eveniment la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - cu o secţiune teoretică şi una documentar-expoziţională legată de un dublu centenar: 100 de ani de organizaţie profesională a plasticienilor din România şi 100 de ani de revistă de artă în România.

"Primul palier al proiectului evocă înfiinţarea în 1921 a Sindicatului Artelor Frumoase, din iniţiativa unor artişti precum Camil Ressu, Teodorescu-Sion, Artur Verona, şi transformarea lui prin fuziunea cu Sindicatul mixt al artiştilor din provincie în Uniunea Artiştilor Plastici. Al doilea palier este legat de apariţia în anul 1922 a primului număr din revista 'Artele Frumoase' - Revista Artelor Plastice cu Nicolae Tonitza ca prim-redactor", a spus plasticianul.

Preşedintele UAP consideră că perioada celor două aniversări (1921 - 1922) reprezintă un exemplu de implicare a statului în susţinerea culturii şi crearea unui cadru legislativ ce a permis finanţarea domeniului, constituirea unei infrastructuri necesare creaţiei şi expunerii şi, nu în ultimul rând, constituirea unui patrimoniu cultural prin sistemul de achiziţii de opere de artă pentru colecţiile statului.

"Interesul statului interbelic pentru artă s-ar putea constitui într-un exemplu de comportament instituţional, ce contribuie la profesionalizarea domeniului, ridicarea nivelului de cunoaştere şi acces la cultură şi, nu în ultimul rând, la îmbogăţirea tezaurului naţional. O astfel de abordare instituţională ar fi benefică tuturor, nu doar artiştilor", a subliniat Petru Lucaci.

Confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010, la propunerea academicianului Eugen Simion, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.