Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, semnal de ALARMĂ cu privire la Turcia

Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, trage un semnal de alartă cu privire la situaţia sistemului judiciar din Turcia, după tentativa de lovitură de stat. Potrivit magistratului, derapajele de la democraţie şi de la statul de drept sunt deja o obişnuinţă în Turcia, iar după puciul eşuat acestea vor escalada.

Represaliile lui Erdogan: Un judecător al Curţii Constituţionale, REŢINUT

"Situatia din Turcia este extrem de ingrijoratoare si e rezultatul acceptarii de catre restul lumii a compromisurilor de la democratie. Din clipa in care incep derapajele de la statul de drept, exista momente in care ele pot si trebuie sa fie oprite, iar acele momente sunt la debut. Orice toleranta, orice acceptare va impinge derapajul mai departe, pana la punctul de “no return”.

In 2012, colegii din Medel au facut un raport de audit vizand situatia sistemului judiciar din Turcia, in urma unei vizite ce a inclus intalniri cu institutii, magistrati, avocati, ong-isti, presa. Concluziile, extrem de ingrijoratoare, au fost cuprinse intr-un raport, ce a fost trimis tuturor institutiilor europene. Judecatorii si procurorii puteau fi mutati dintr-o parte intr-alta a Turciei fara acordul lor si in lipsa unei sanctiuni disciplinare, iar aceasta practica a devenit o obisnuita pentru magistratii curajosi. Ingerintele si presiunile asupra justitiei au crescut constant in anii ce au urmat.

Raportul poate fi citit AICI.

Intr-un raport recent, "THE EDGE OF DEATH: TURKISH JUDICIARY HAS BEEN DISAPPEARING", citeam ca "Turkish judiciary witnessed the most extensive purge in its history with a decree by Turkish Judicial Council. 3,228 judges and prosecutors in civil jurisdiction, 518 judges and prosecutors in the administrative jurisdiction have been relocated to different positions and venues".

Vezi şi: ATENȚIE - Imagini DURE. Scene ȘOCANTE în Turcia: Un militar a fost DECAPITAT / FOTO

O propunere de lege viza de asemenea miscorarea numarului de judecatori de la Curtea Suprema, de la 516 la 200, ocazie cu care toti judecatorii Inaltei Curti urmau sa fie suspendati si, ulterior, o parte din ei renumiti.

Citind stirile in aceasta dimineata, mi-am dat seama ca ce e mai rau abia urma sa vina. De asemenea, agentia de stat Anadolu a anuntat ca autoritatile au retinut 10 membri ai Curtii Constitutionale. In total, au fost emise mandate de arestare pentru aproape 200 de magistrati.

Am tot respectul si toata solidaritatea cu fiecare judecator din lumea aceasta care isi risca cariera, familia si viata pentru statul de drept si independenta justitiei. Si un indemn pentru fiecare cetatean al acestei tari: tineti ochii deschisi si nu acceptati nici un compromis de la regulile democratiei, ale statului de drept, ale respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale. Este singurul mod de a ne pastra libertatea pentru noi si pentru cei care vor veni dupa noi", scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Decizie fără PRECEDENT în Turcia, după tentativa de lovitura de stat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.