Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele USR, reacție la măsurile anunțate de Coaliție: 'Iresponsabilii ăștia, patronați de Iohannis, ne duc cu toată viteza înainte spre faliment'

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, reacționează la măsurile social-economice anunțate de coaliția de guvernare. Liderul USR acuză Coaliția că duc România în faliment prin creșterea cheltuielilor, în loc să „domolească morișca împrumuturilor” și „să țină inflația sub control”.

„Socialiștii cu epoleți ne duc în faliment. Lista de măsuri a guvernului e jenantă și decuplată de realitate.

De luni de zile, le cerem să reducă deficitul bugetar, să domolească morișca împrumuturilor: ca să țină inflația sub control.

Ce ne propun astă-seară? Încă MAI MULTE creșteri de cheltuieli.

Și în compensare niște promisiuni deșarte. Vor colecta mai bine. Vor accelera PNRR-ul de care își bat joc.

Cea mai sfidătoare: de la 1 iulie se opresc angajările la stat. Adică după frenezia angajărilor și sinecurilor din ultimele 8 luni, își mai dau încă o lună să mai bage cât mai pot. Se lasă de fumat de luni, cum ar veni.

Și ca să fie minciuna completă, vedeți cum au propus reducerea cheltuielilor. Zic pompos că le reduc cu 10%, cu câteva excepții, care sunt, de fapt, o lungă listă de excepții. În final, singurele cheltuieli pe care promit că le reduc cu 10% sunt cele pentru bunuri și servicii (un capitol relativ mic, ~13% din bugetul general consolidat).

Între timp, perspectivele și prognozele de frânare a economiei sunt ignorate de guvern.

Ciucă nu înțelege economie, iar lui Ciolacu nu-i pasă.

Iresponsabilii ăștia, patronați de Iohannis, ne duc cu toată viteza înainte spre faliment.”, scrie Cătălin Drulă pe Facebook.

CONTEXT

Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

Coaliția de guvernare a anunțat amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

O altă măsură este pentru angajați, respectiv acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.

Toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei vor primi un sprijin unic de 700 de lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public.

Astfel, vor fi diminuate cheltuielile bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială. Vor fi suspendate angajările la stat începând cu 1 iulie. Un alt angajament ține de creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

Un alt angajament este accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.