Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Venezuelei bate cu pumnul în masă, lansând un ultimatum: 'Fie ne trimiteţi vaccinurile, fie ne daţi banii înapoi!'

RTV.net
nicolas maduro

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a lansat duminică un ultimatum responsabililor cu programul Covax destinat să garanteze un acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19, asigurând că ţara sa a plătit pentru vaccinuri pe care nici până în prezent nu le-a primit, relatează France Presse, conform AGERPRES.

'Sistemul Covax a eşuat. Noi ne-am făcut treaba. A trebuit să ne dăm peste cap, să facem magie pentru a debloca fondurile îngheţate', a declarat Maduro la televiziunea naţională, precizând că ţara sa a plătit 120 milioane de dolari sistemului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) fără să primească nimic.

'Am dat instrucţiuni precise, astfel încât să acţionăm săptămâna aceasta şi lansăm un ultimatum sistemului Covax: fie ne trimiteţi vaccinurile, fie ne daţi banii înapoi', a adăugat el.

'Dacă ni se vor înapoia banii, ştim de unde să cumpărăm (vaccinuri). Am discutat deja cu instituţii internaţionale. Destul cu înşelătoria!', a exclamat preşedintele venezuelean.

O controversă durează de mai multe luni în jurul vaccinurilor pe care Venezuela susţine că le-a cumpărat prin programul Covax.

Potrivit precedentelor declaraţii ale lui Nicolas Maduro, SUA au blocat 10 milioane de dolari, ultima plată făcută de ţara sa pentru a putea beneficia de vaccinurile Covax, din cauza sancţiunilor americane luate împotriva Venezuelei cu scopul de a-l îndepărta de la putere.

SUA îl consideră pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei şi nu-i recunoaşte legitimitatea lui Nicolas Maduro în funcţia de preşedinte. De trei ani, Washingtonul şi-a intensificat presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru îndepărtarea lui Maduro de la putere, dar fără rezultat până în prezent.

Într-un context al penuriei de vaccinuri, Venezuela, care îşi stabilise ca obiectiv vaccinarea a 70% din cele 30 milioane de locuitori înainte de încheierea anului 2021, a administrat din februarie vaccinul rusesc Sputnik V şi serul chinez Sinopharm.

La începutul lunii iulie, Caracas a lansat o campanie de vaccinare cu vaccinul candidat Abdala. La sfârşitul lunii iunie, guvernul venezuelean a anunţat semnarea unui 'contract pentru furnizarea' a 12 milioane de doze de vaccin cubanez care, potrivit laboratorului care l-a dezvoltat, are o eficienţă de 92%.

Venezuela înregistrează o creştere puternică a infecţiilor de la sfârşitul lunii, cu 275.000 de cazuri, între care peste 3.200 de decese, potrivit cifrelor oficiale, bilanţ pus însă la îndoială de opoziţie, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.