Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Venezuelei convoacă adunarea constituantă, liderul opoziţiei cheamă la revoltă

Venezuela

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a convocat lui adunarea constituantă, iar liderul opoziţiei, Julio Borges, şi-a chemat compatrioţii să se revolte faţă de "lovitura de stat", transmit Reuters şi AFP preluate de agerpres.

"Pentru a obţine pacea de care are nevoie ţara, pentru a învinge lovitura de stat fascistă, convoc adunarea constituantă cetăţenească, nu a partidelor politice. O constituantă a poporului", a declarat Maduro în faţa unei mulţimi de câteva mii de susţinători, adunaţi în centrul capitalei cu ocazia sărbătorii de 1 Mai. "Nu vreau război civil", a adăugat el. AFP observă că preşedintele acuză adesea opoziţia de fascism. 

Actuala lege fundamentală permite adunării constituante să dizolve toate organele de conducere şi să convoace alegeri anticipate. Acelaşi pas l-a făcut şi fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez în 1999, la scurt timp după ce a fost ales. 

Preşedintele parlamentului, Julio Borges, a afirmat că "este o înşelătorie cu scopul de a păcăli poporul venezuelean cu un mecanism care nu este altceva decât o lovitură de stat". El a făcut apel la continuarea protestelor de stradă marţi şi miercuri. 

Pe tot parcursul lunii aprilie, sute de mii de oameni au participat la manifestaţii şi contramanifestaţii în Venezuela, soldate cu 29 de morţi şi peste 400 de răniţi. Sute de persoane au fost arestate. 

Luni, Garda Naţională a lansat gaze lacrimogene împotriva câtorva sute de oameni care încă nu începuseră să protesteze şi a blocat deplasarea unor manifestanţi. Tineri cu căşti de motociclist, cu ochelari de înot sau cu eşarfe pe faţă au ripostat aruncând pietre şi sticle incendiare. 

Violenţele din Venezuela se suprapun peste o criză economică gravă în acest stat sud-american, membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.