Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinţia ASEAN atrage atenția: 'Toate ingredientele unui război civil' sunt prezente în Myanmar

Pinterest
Myanmar steag flag

În Myanmar sunt prezente "toate ingredientele unui război civil", a avertizat Prak Sokhonn, ministrul afacerilor externe al Cambodgiei, ţară care a preluat anul acesta preşedinţia prin rotaţie a Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), informează miercuri AFP, conform AGERPRES.

Premierul Cambodgiei, Hun Sen, se va deplasa vineri şi sâmbătă în Myanmar, cufundată într-o gravă criză după lovitura de stat militară din 1 februarie 2021, urmată de represalii care au făcut până acum peste 1.400 de morţi, potrivit unui ONG local.

"Criza politică şi cea legată de securitate din Myanmar se agravează şi a dus la o criză economică, sanitară şi umanitară", a subliniat şeful diplomaţiei cambodgiene. "Credem că toate ingredientele pentru un război civil sunt acum pe masă. Sunt acolo două guverne, mai multe armate, oamenii se confruntă cu o mişcare care îndeamnă la nesupunere civilă şi există o insurecţie armată pe teritoriul întregii ţări", a subliniat Prak Sokhonn.

Ministrul a făcut aceste declaraţii în timpul unei conferinţe organizate luni de centrul de reflecţie din Singapore ISEAS-Institut Yusof Ishak. Potrivit regulilor acestei conferinţe, un acord trebuie dat înainte de orice publicare, iar Ministerul Afacerilor Externe al Cambodgiei a dat undă verde AFP marţi pentru ca aceste declaraţii să fie date publicităţii.

Ministerul a respins temerile conform cărora vizita lui Hun Sen ar putea conferi legitimitate juntei şi a subliniat că prioritatea Cambodgiei este de a "ameliora situaţia din Myanmar". Cambodgia va continua să promoveze un plan de pace şi "consensul în cinci puncte" asupra căruia liderii ASEAN au convenit anul trecut, a precizat ministerul.

De la preluarea puterii de către militari în Myanmar, au fost înregistrate puţine semne de progres. O vizită a emisarului ASEAN pentru Myanmar a fost amânată după ce junta a refuzat o întrevedere între acesta şi lidera guvernului civil Aung San Suu Kyi, în prezent privată de libertate.

Ca reacţie, ASEAN l-a exclus pe liderul juntei birmane de la un summit organizat în octombrie anul trecut, într-un gest rar pentru această organizaţie criticată adesea pentru lipsa sa de reacţie.

Criza din Myanmar are un efect nefast asupra "stabilităţii regionale (...) imaginii ASEAN, credibilităţii şi unităţii sale", a subliniat Prak Sokhonn. Cu toate acestea, el a adăugat că Phnom Penh va depune eforturi pentru a permite liderului juntei să asiste la reuniunile organizaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.