Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presiune tot mai puternică pe secțiile de pneumologie - corelare între afecțiunile respiratorii și nivelul poluanți din atmosferă

www.news.ro
Aparat respirator

Managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler, afirmă că, începând din luna octombrie şi până în luna mai, există ”o presiune” pe secţiile de pneumologie, numeroşi pacienţi care suferă de afecţiuni respiratorii fiind nevoiţi să se adreseze spitalelor. Medicul arată că ”se observă o ritmicitate a numărului de internări care se corelează cu nivelul de poluanţi din atmosferă”.

Beatrice Mahler a afirmat că există o legătură directă între nivelul poluării şi numărul de internări în unitatea sanitară pe care o conduce.

”Acest lucru, evidenţiat inclusiv într-un studiu pe care l-am făcut pentru Bucureşti în ultimii cinci ani, în care se evidenţiază o corelaţie directă între numărul de internări ale pacienţilor cu afecţiuni respiratorii şi nivelul de PM 2,5 (particule în suspensie – n.r.), mai puţin de PM 10, dar ambele se corelează”, a declarat Beatrice Mahler, luni seară, la TVR Info.

Medicul a precizat că nu există aparate de laborator şi nici metode de diagnostic care să arate dacă o persoană care se prezintă la spital are o anumită afecţiune din cauza poluării, dar că datele privind prezentările la spital pot fi corelate cu anumite perioade ale anului.

”Se observă o ritmicitate a numărului de internări care se corelează cu nivelul de poluanţi din atmosferă, pentru că, odată cu începerea lunilor de toamnă, începând cu octombrie, nivelul de poluanţi pe care îl înregistrează staţiile care măsoară acest lucru de exemplu în Bucureşti, dar în orice parte a lumii, constată o creştere a numărului de poluanţi, moment în care şi pacienţii care ajung internaţi în spital pentru acutizări ale afecţiunilor respiratorii creşte. Această curbă creşte până undeva în luna februarie, după care începe descendenţa ei până prin luna mai. Cam asta este şi perioada în care avem cea mai mare presiune pe secţiile de pneumologie din spital sau din Institutul «Marius Nasta», lunile de vară sunt cu număr mai mic de pacienţi, deşi vara ştim că avem polenurile, însă nivelul de alergeni nu determină acelaşi nivel de decompensare care să necesite internare”, a adăugat Mahler.

Pacienţii cu afecţiuni obstructive, care au nevoie de medicamente dilatatoare ale căilor respiratorii, sunt cei mai afectaţi şi ajung cel mai adesea la camerele de gardă atunci când creşte nivelul de poluanţi, dar şi când se modifică semnificativ temperaturile, a spus Beatrice Mahler.

Ea a precizat că nu doar pacienţii cu boli respiratorii, ci şi cei care suferă de afecţiuni cardio-vasculare sunt afectaţi de nivelul poluării, existând studii care arată riscul de producere a unui accident vascular cerebral creşte în cazul pacienţilor care trăiesc într-un mediu poluat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.