Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presupus atac chimic în Siria: Parisul şi Washingtonul acuză Rusia

consiliul de securitate ONU

Franţa şi Statele Unite au acuzat luni Rusia în faţa Consiliului de Securitate al ONU pentru presupusele atacuri chimice comise în oraşul Douma din Siria, susţinând că Moscova nu putea ignora bombardamentele aeriene ale regimului Bashar Al-Assad, relatează AFP preluat de agerpres.

"Sprijinul militar rus şi iranian este prezent pe teren şi la toate eşaloanele aparatului de război sirian şi niciun avion sirian nu decolează fără ca aliatul rus să fie informat", a declarat ambasadorul francez la ONU, François Delattre.

"Aceste atacuri (de la 7 aprilie) au avut loc fie cu acordul tacit sau explicit al Rusiei, fie fără ştirea acesteia şi în pofida prezenţei sale militare. Nu ştiu care dintre cele două derive este cea mai alarmantă pentru securitatea noastră colectivă", a adăugat el.

"Nu există nicio îndoială asupra autorilor acestui nou atac", declarase anterior François Delattre vorbind implicit despre regimul sirian.

Diplomatul francez a mai spus că, "la 7 aprilie, în momentul în care a avut loc al doilea atac chimic la Douma, avioane ruse au participat şi la operaţiuni aeriene în regiunea Damascului".

În discursul său ţinut în faţa Consiliului de Securitate, omoloaga sa americană, Nikki Haley, a criticat, de asemenea, Rusia şi Iranul.

"Rusia şi Iranul au consilieri militari la bazele aeriene ale regimului Al-Assad şi în centrele de operaţiuni", a subliniat ambasadoarea americană. "Responsabili ruşi sunt pe teren ajutând direct campaniile (de asediu) ale regimului, iar forţele iraniene fac frecvent treburile murdare", a adăugat ea.

"Când regimul militar sirian bombardează civili, face aceasta cu ajutorul Rusiei", a insistat Nikki Haley.

Rusia a dezminţit că regimul sirian a recurs la arme chimice sâmbătă la Douma. Experţi ruşi au mers pe teren, au făcut prelevări şi nu au găsit nicio urmă de arme chimice, a afirmat luni în faţa Consiliului de Securitate ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.