Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumea arabă dă o lovitură de amploare împotriva SUA: prețul petrolului crește puternic, după decizia Opec+ de reducere a producției

livemint.com
petrol

Prețul petrolului a crescut după ce mai mulți dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume au anunțat reduceri surprinzătoare ale producției, informează BBC.

Prețul petrolului Brent a sărit cu peste 5 dolari pe baril, sau 7%, la peste 85 de dolari la începutul tranzacțiilor.

Creșterea a avut loc după ce Arabia Saudită, Irakul și mai multe state din Golf au anunțat duminică că reduc producția cu peste un milion de barili pe zi.

Prețul petrolului a crescut vertiginos când Rusia a invadat Ucraina, dar acum a revenit la nivelurile înregistrate înainte de începerea conflictului.

SUA au cerut altceva

Cu toate acestea, SUA au cerut producătorilor să crească producția pentru a împinge prețurile energiei mai jos.

Prețurile ridicate la energie și combustibili de anul trecut au contribuit la creșterea inflației - rata de creștere a prețurilor - punând presiune asupra finanțelor multor gospodării.

Răspunzând la știrea ultimelor reduceri, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat: "Nu credem că reducerile sunt recomandabile în acest moment, având în vedere incertitudinea de pe piață - și am precizat acest lucru."

Reducerea producției este realizată de membrii producătorilor de petrol Opec+. Grupul reprezintă aproximativ 40% din întreaga producție mondială de țiței.

Arabia Saudită își reduce producția cu 500.000 de barili pe zi, iar Irakul cu 211.000. Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Algeria și Oman fac, de asemenea, reduceri.

Motivul invocat de saudiți

Un oficial al ministerului saudit al Energiei a declarat că această măsură a fost "o măsură de precauție menită să sprijine stabilitatea pieței petrolului", a precizat agenția oficială de presă saudită.

Nathan Piper, un analist petrolier independent, a declarat pentru BBC că măsura luată de Opec+ pare a fi o încercare de a menține prețul petrolului peste 80 de dolari pe baril pe termen mediu, având în vedere că cererea ar putea fi afectată de slăbirea economiei mondiale, iar sancțiunile au avut un "impact limitat" în ceea ce privește restricționarea livrărilor de petrol rusesc.

Context tensionat pe axa SUA-Arabia Saudită

Interesant este că acest anunț vine cu doar o zi înainte de reuniunea Opec+. Existau indicii din partea membrilor că vor rămâne la aceeași politică de producție, ceea ce înseamnă că nu vor exista noi reduceri, motiv pentru care a fost o mare surpriză. Există posibilitatea ca mai mulți membri ai grupului să anunțe reduceri voluntare - comprimând și mai mult oferta. De asemenea, este probabil ca această evoluție să tensioneze și mai mult legăturile dintre SUA și Opec+ condusă de Arabia Saudită. Casa Albă solicitase grupului să crească livrările pentru a răci prețurile și a controla finanțele rusești. Cu toate acestea, anunțul de duminică subliniază, de asemenea, cooperarea strânsă dintre țările producătoare de petrol și Rusia.

Reducerile surpriză riscă să reaprindă disputele dintre Riad și SUA, care anul trecut au făcut presiuni pentru ca regatul să pompeze mai mult petrol în încercarea de a controla inflația galopantă pe fondul creșterii costurilor energiei, relateză Financial Times.

În octombrie, Casa Albă a acuzat Arabia Saudită că se află efectiv de partea Rusiei, în ciuda invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina și a încercării sale de a crea o criză energetică prin reducerea livrărilor de gaze către Europa, atunci când Opec+ a anunțat ultima dată o reducere oficială a producției de 2 milioane de miliarde de barili pe zi.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, fratele vitreg al premierului și prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a susținut că lumea investește prea puțin în rezervele de petrol. Regatul se bazează pe veniturile din petrol pentru a finanța ambițiosul program de reforme economice al prințului Mohammed.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.