Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preţul aluminiului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani şi jumătate, din cauza sancţiunilor impuse de SUA grupului rus Rusal

www.rory.ro
aluminiu

Preţul aluminiului a atins luni, la Londra, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani şi jumătate, continuând creşterea record înregistrată săptămâna trecută, investitorii analizând posibilitatea ca grupul United Rusal să reducă producţia după excluderea sa de pe pieţele occidentale, în urma sancţiunilor americane, transmite Bloomberg.

Cotaţia aluminiului a avansat cu 5%, cea mai mare creştere după noiembrie 2011, şi a închis la 2.399 dolari tona, la bursa de metale din Londra. În timpul tranzacţiilor, preţul metalului a atins 2.403 dolari tona, cel mai ridicat nivel după septembrie 2011.

Săptămâna trecută, preţul aluminiului a urcat cu 12%, în urma sancţiunilor impuse de Statele Unite unor oligarhi şi companii din Rusia, care au provocat unde de şoc în lanţul de aprovizionare cu metale la nivel global, anunță News.ro.

Companii mari, între care Rio Tinto Group şi Glencore, au declarat deja forţă majoră în cazul unora dintre contracte, în urma sancţiunilor, iar atenţia se îndreaptă acum către riscul ca Rusal să fie obligată să reducă producţia, ceea ce ar amplifica un deficit observat pe pieţe din afara Chinei.

”Avem un posibil scenariu în care pieţele americane şi europene nu vor mai avea acces la Rusal şi vor fi obligate să redirecţioneze unităţi către clienţi de pe alte pieţe. Dacă facem calculul, vor fi provocări semnificative, există o posibilitate clară de a fi nevoiţi să reducă producţia”, a declarat Nicholas Snowdon, analist în domeniul metalelor la Deutsche Bank.

Acţiunile Rusal au scăzut luni cu 30% la bursa din Hong Kong, după ce au pierdut jumătate din valoare săptămâna gtrecută, traderii şi analiştii analizând impactul sancţiunilor. Este probabil ca Rusal să aibă în vedere vânzarea produselor sale pe pieţe alternative din Orientul Mijlociu, Turcia şi China, pentru a compensa pierderea exporturilor către cumpărătorii occidentali, a spus Susan Bates, analist la Morgan Stanley.

Viitorul producătorilor de aluminiu ai Rusal din Irlanda şi Jamaica este pus sub semnul întrebării, în timp ce cumpărătorii caută alţi furnizori, a spus Bates.

Stocurile de aluminiu din depozitele LME au crescut luni cu 1,1%, continuând avansul de 6,7% consemnat săptămâna trecută, traderii încercând să depoziteze metalul produs de Rusal înainte de termenul limită de la care bursa a anunţat că nu va mai accepta metalul produs de grupul rus.

Cotaţia nichelului, metalul cu cele mai bune performanţe din acest an, a închis luni la cel mai ridicat nivel după luna mai 2015, stocurile continuând să scadă la bursă. Preţul cuprului a crescut cu 1,2%, iar cel al zincului cu 0,6%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.