Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul grâului se menține la nivele mici: Rusia exportă masiv grâne

BBC
grau rusesc

Livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape că s-au dublat în perioada ianuarie - februarie 2023 comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată o analiză a firmei Logistic OS.

Cumpărătorii de grâu au importat mai puţin grâu rusesc la începutul sezonului 2022-2023, când preţurile erau mari, dar după semnarea în vara anului 2022 a Acordului pentru exportul cerealelor din Ucraina, livrările din Rusia au început să crească semnificativ, transmite Mold-street.com.

Acestea au fost stimulate şi de preţurile mai mici, dar şi de stocurile mari din Rusia. Astfel, doar livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie - februarie 2023 s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.

Aceasta, chiar dacă în februarie Marea Neagră a avut condiții meteorologice departe de a fi optime pentru transport maritim, ceea ce a făcut dificilă trimiterea cerealelor în străinătate.

În total, Rusia planifică să exporte până la 60 de milioane de tone de cereale pentru sezonul curent. În special, exportul de grâu poate ajunge până la 44 de milioane de tone.

Experții Rusagrotrans prevăd, însă, că în acest sezon va fi un export record de grâu din Rusia din toate timpurile: 46 de milioane de tone.

Recordul anterior de 42 de milioane de tone a fost în sezonul 2017-2018.

Cine cumpără grâul rusesc

Turcia este pe primul loc: din iulie anul trecut, a importat 5,5 milioane de tone de grâu rusesc, în timp ce sezonul trecut cifra a fost de 4,9 milioane de tone.

Urmează Egipt (5,3 milioane în loc de 3,8 milioane), Kazahstan, Arabia Saudită și Iran.

În același timp, exporturile de grâu către Iran au scăzut de aproape trei ori, ceea ce a permis Arabiei Saudite să ocupe un loc superior în lista importatorilor de produse rusești.

Piaţa se aşteaptă, în general, ca Acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiştii de la Rabobank.

În paralel, cotaţiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului, susţin analiştii de la Rabobank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.