Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului crește, în perspectiva unei reduceri a ofertei OPEC+

Radu Pop
livemint.com
petrol

Prețul petrolului a crescut luni cu peste 1%, extinzând câștigul de săptămâna trecută, în condițiile în care potențiala reducere a producției OPEC+ și conflictul din Libia au contribuit la compensarea dolarului american puternic și a perspectivelor sumbre privind creșterea economică din SUA, potrivit Mediafax.

Conform Reuters, Arabia Saudită, principalul producător din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a evocat săptămâna trecută posibilitatea unor reduceri de producție, despre care surse anonime au declarat că ar putea coincide cu o creștere a ofertei din partea Iranului, în cazul în care acesta va încheia un acord nuclear cu Occidentul.

Țițeiul Brent a crescut cu 1,14 dolari, sau 1,1%, la 102,13 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a crescut cu 4,4%. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câștigat 1,52 dolari, sau 1,6%, la 94,58 dolari, după ce săptămâna trecută a urcat cu 2,5%.

"Prețul petrolului crește pe fondul speranțelor privind o reducere a producției din partea OPEC și a aliaților săi pentru a restabili echilibrul pieței ca răspuns la reluarea acordului nuclear cu Iranul", a declarat Sugandha Sachdeva, vicepreședinte al departamentului de cercetare a materiilor prime la Religare Broking.

OPEC+, care cuprinde OPEC, Rusia și producătorii aliați, se reunește pentru a stabili politica pe 5 septembrie.

Prețul țițeiului a crescut în acest an, Brent-ul apropiindu-se de un nivel record de 147 de dolari în martie, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. De atunci, temerile tot mai mari privind ratele ridicate ale dobânzilor, inflația și riscurile de recesiune au cântărit asupra pieței.

Creșterea petrolului a fost limitată de forța dolarului american, care a atins luni un maxim al ultimilor 20 de ani, după ce președintele Rezervei Federale a semnalat că ratele dobânzilor vor fi menținute mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a limita inflația.

Tulburările din capitala Libiei de la sfârșitul săptămânii, soldate cu 32 de morți, au stârnit îngrijorarea că țara ar putea aluneca într-un conflict în toată regula și ar putea întrerupe aprovizionarea cu petrol din partea națiunii OPEC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.