Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului va bubui: mișcările care generează o reacție în lanț

thelivetraderoom.com
petrol

Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 1,5%, deoarece Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) s-a alăturat grupului de producători OPEC prognozând o creştere puternică a cererii globale de petrol, vremea rece de iarnă a perturbat producţia din SUA, în timp ce guvernul a raportat o scădere săptămânală mare a stocurilor de ţiţei, transmite Reuters, informează News.ro.

Traderii de petrol s-au îngrijorat şi de riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu.

Pakistanul a desfăşurat lovituri în interiorul Iranului, vizând militanţii separatişti baluci, a declarat Ministerul de Externe al ţării, la două zile după loviturile iraniene pe teritoriul pakistanez.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au câştigat 1,22 de dolari, sau cu 1,6%, până la 79,10 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 1,52 de dolari, sau cu 2%, la 74,08 dolari pe baril.

Administraţia pentru informaţii în domeniul energiei din SUA a raportat o retragere mai mare decât se aştepta din stocurile de ţiţei, de 2,5 milioane de barili, în săptămâna încheiată pe 12 ianuarie.

”Teama de o nouă acumulare mare a stocurilor totale nu s-a materializat, susţinând modest preţurile”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Va crește cererea de petrol

Raportul lunar al AIE a spus că agenţia se aşteaptă ca cererea de petrol să crească cu 1,24 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, mai mult cu 180.000 de barili pe zi faţă de proiecţia anterioară.

Miercuri, Organizaţia Ţărilor Producatoare de Petrol (OPEC) a declarat că se aşteaptă la o creştere a cererii de 2,25 milioane bpd în acest an, neschimbată faţă de prognoza din decembrie.

Grupul de producători a mai spus că cererea de petrol este aşteptată să crească cu 1,85 milioane bpd în 2025, până la 106,21 milioane bpd.

Directorul general al AIE, Fatih Birol, a declarat pentru Reuters Global Markets Forum că se aşteaptă ca pieţele petroliere să fie ”confortabile şi echilibrate” în acest an, în ciuda tensiunilor din Orientul Mijlociu, a ofertei în creştere şi a încetinirii creşterii cererii.

În SUA, aproximativ 40% din producţia de petrol din Dakota de Nord a rămas închisă din cauza vremii extrem de reci şi a provocărilor operaţionale, a declarat miercuri autoritatea principală a statului producător de petrol.

Săptămâna trecută, SUA au produs un alt record de 13,3 milioane de barili pe zi de ţiţei, arată datele EIA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.