Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețurile biletelor de avion ar putea fi stabilite de inteligența artificială

adevarul.ro
bilet avion

În următoarele luni, preţurile biletelor de avion ar putea fi decise de Inteligența Artificială. Care nu stabileşte doar tarifele în timp real, ci este capabilă– datorită '''instruirii'' continue – să identifice cheltuiala maximă pe care o poate suporta fiecare client în parte, scrie Il Corriere della Sera, conform Rador Radio România.

Pentru un transportator precum Delta Air Lines – care a anul trecut a câștigat de la pasageri 49 de miliarde de dolari – 1% mai multe venituri datorate inteligenței artificiale ar reprezenta o creștere de 500 de milioane de dolari. La nivel european însă există voci care se întreabă dacă această abordare ar putea ajunge să intre în conflict cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

În SUA, din noiembre 2023, Delta investește în machine learning, subsetul de inteligență artificială cu scopul de a crește câștigurile, aşa cum a dezvăluit conducerea companiei în decembrie, în cadrul ''Conferinței globale pentru consumatori și retail'' organizată de Morgan Stanley.

''Inteligenţa artificială ar putea ajuta la determinarea sumei pe care consumatorii sunt dispuşi să o plătească pentru produsele premium ale companiei în comparaţie cu tarifele de bază'', a spus preşedintele Glen Hauenstein. ''Mașinile ne arată ce cred ele că ar trebui să facem, iar analiștii ţin cont de aceste recomandări". ''Dacă AI ar putea crește valoarea cu 1%, 2%, 3% sau 4%, pentru noi acest lucru ar însemna miliarde de dolari în plus'', a adăugat CEO-ul Delta, Ed Bastian, la aceeași conferință.

De la operațiuni până la revenue management

Sistemul machine learning este experimentat şi de Ryanair, compania europeană low cost, atât pentru managementul operațiunilor (pentru a anticipa inițiative precum lucrările de mentenanţă sau pentru a rezolva problemele critice zilnice), cât și pentru așa-numitul ''revenue management'' care determină apoi preţurile biletelor. Obiectivul fiecărui transportator este să înțeleagă cât de mult poate creşte tariful zborului fără a pierde însă clientul, care poate consideră că cifra este prea mare. ''Uneori, pe unele rute naționale sau intra-europene este o chestiune de câțiva eurocenţi'', explică managerul unui transportator low-cost. ''Dar pentru un gigant precum Ryanair, de exemplu, chiar și 10 eurocenți de venit suplimentar per client reprezintă aproximativ 20 de milioane de euro în venituri suplimentare''.

Inteligența artificială este folosită şi în ''laboratoarele'' Tui, unul dintre giganții turismului: echipa condusă de inginerul de învățare automată Lukas Schack ''antrenează'' sistemul punându-l să analizeze zilnic peste 70 de milioane de tarife. Rezultatele sunt comparate în mod constant cu cele ale abordării ''tradiționale'' de gestionare a veniturilor. Concluzia? ''Cu inteligența artificială putem stabili prețuri semnificativ mai bune'', a spus Schack.

Chief technology officer al Ryanair, John Hurley, consideră că prima aplicație reală a inteligenței artificiale va fi la serviciul pentru clienți. ''Călătorii ne pun unele întrebări la care nu putem răspunde rapid, deoarece e posibil ca răspunsul să se afle undeva în ''Termeniși condiții'' (un document de 116 de pagini al companiei aeriene low-cost irlandeză, ed.)”, explică Hurley. ''Cu inteligența artificială, însă, răspunsul soseşte în câteva secunde''. La fel crede și Bastian, CEO-ul Delta. ''Colaborăm cu echipa noastră pentru a încerca să-i ajutăm pe agenții noștri de rezervare să analizeze cererile – a spus el în decembrie - Astfel, clienții ar trebui să aștepte cinci secunde pentru un răspuns, în loc de cinci minute''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.