Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preţurile gazelor din Europa au urcat rapid, după explozia din Austria: Guvernele își fac probleme

Business24.ro
conducta gaze

Preţurile gazelor naturale din Europa au urcat la cele mai mari niveluri din ultimii ani din cauza exploziei de la terminalul de la Baumgarten, Austria, cel mai mare şoc fiind resimţit de Marea Britanie, potrivit Bloomberg.

O explozie a avut loc marţi dimineaţă la terminalul de gaze naturale Baumgarten, în estul Austriei, şi s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi, potrivit salvatorilor, şi provoacă temeri cu privire la perturbări ale alimentării cu gaze naturale către Italia şi Croaţia.

Citește și: Neașteptat! Hagi are, la Viitorul, un jucător mai BOGAT decât el! Cine este fotbalistul și ce afacere are familia sa

Această explozie a urcat brusc preţul gazelor în Europa, iar în Marea Britanie nivelul acestuia a crescut cu 23% miercuri, atingând cel mai mare nivel din 2013. Şocul este resimţit dur, în contextul ninsorilor căzute în ultimele zile în Europa de Vest, iar cele mai multe state fac ultimele pregătiri înainte de începerea iernii.

Totodată, Marea Britanie nu are capacitate de stocare şi interconectări la nivelul statelor de pe continent, ceea ce o face mai vulnerabilă la astfel de şocuri, potrivit Bloomberg.

Citește și: MAI face un apel pentru polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop! Solicitarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne

În paralel, preţul barilului de petrol Brent a trecut de pragul de 65 de dolari, pentru prima dată din 2015 până în prezent, scrie news.ro.

Problemele Marii Britanii sunt amplificate şi de închiderea unei reţele importantă de conducte din Marea Nordului.

Citește și: Gabriela Firea a fost „UMBRA” lui Mugur Isărescu! Ce funcții a avut actualul primar al Capitalei pe vremea când șeful BNR era prim-ministru

Baumgarten, aflat la circa 50 kilometri nord-est de Viena, satisface circa o zecime din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a declarat stare de urgenţă în urma acestui incident, iar autorităţile au declarat că vor încerca să găsească soluţii alternative de alimentare cu gaze în prag de iarnă.

Compania care administrează terminalul, OMV, consideră că va dura câteva zile pentru a reface alimentarea cu gaze, potrivit Bloomberg.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu dă sfoară-n țară! Anunț de ULTIMĂ ORĂ referitor la salarii

Explozia - care s-ar fi produs accidental, potrivit poliţiei - a avut loc la ora locală 8.45 (9.45, ora României) şi a fost urmată de un incendiu care a fost ”controlat rapid” şi ale cărui flăcări au fost vizibile pe o rază de câţiva kilometri, potrivit unor martori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.