Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețurile petrolului au bubuit: atacurile Ucrainei provoacă haos în piețele internaționale

http://august24news.com
petrol oil

Preţurile petrolului au urcat marţi la maxime ale mai multor luni, pentru a doua sesiune consecutivă, în timp ce traderii au evaluat modul în care recentele atacuri ale Ucrainei asupra rafinăriilor ruseşti ar afecta livrările globale de petrol, transmite Reuters, informează News.ro.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate pentru livrare în aprilie au crescut la cel mai ridicat nivel din octombrie, avansând cu 94 de cenţi sau cu 1,1%, până la 83,66 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a crescut cu 62 de cenţi, sau cu 0,7%, la 87,51 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din 3 noiembrie.

Ucraina a intensificat atacurile asupra infrastructurii petroliere ruse în acest an, cel puţin şapte rafinării fiind vizate de drone chiar în această lună.

Atacurile au oprit 7%, sau aproximativ 370.500 de barili pe zi, din capacitatea de rafinare a Rusiei, arată calculele Reuters.

Rusia reduce producția de țiței

Deşi activitatea de rafinare mai scăzută a dus la o creştere a exporturilor ruseşti de ţiţei, aceasta ar putea duce şi la reduceri ale producţiei de ţiţei, deoarece ţara se confruntă cu constrângeri de stocare, a declarat analistul energetic al StoneX Alex Hodes.

Pe baza calculelor lui Hodes, atacurile asupra rafinăriilor ruseşti ar putea duce la o scădere de aproximativ 350.000 bpd a livrărilor globale de petrol şi ar putea creşte preţurile ţiţeiului din SUA cu 3 dolari pe baril.

Chiar dacă atacurile nu duc la o pierdere directă a ofertei de ţiţei ruseşti, există totuşi un efect de propagare pentru preţul petrolului din cauza creşterii marjelor produselor rafinate, a scris luni analistul SEB Research Bjarne Schieldrop.

Petrolul a câştigat sprijin din scăderea exporturilor de ţiţei din Arabia Saudită şi Irak, precum şi din semnele unei cereri mai puternice şi ale creşterii economice în China şi SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.