Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preţurile producţiei industriale în UE au crescut cu 0,3% în septembrie, iar în România au stagnat

Industrie

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, o creştere de 0,3% în Uniunea Europeană (UE) şi în zona euro, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Statele membre unde preţurile producţiei industriale au înregistrat cel mai puternic avans sunt: Irlanda (4,3%), Ungaria (1,2%) şi Olanda (0,9%). În schimb, în România, Malta, Slovenia şi Croaţia, preţurile producţiei industriale au stagnat de la o lună la alta, potrivit agerpres.ro.

Citește şi: LIVE TEXT - AMERICA ALEGE. S-au închis toate urnele! Donald Trump: Rezultatele alegerilor au fost 'fenomenale'

Pe de altă parte, în ritm anual, luna septembrie 2020 comparativ cu luna septembrie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere mai modestă decât în zona euro sau UE. În timp ce în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 0,9%, similară cu cea din luna august, în zona euro s-au diminuat cu 2,4% iar în UE au scăzut cu 2,2%. Preţurile producţiei industriale au scăzut în majoritatea statelor membre UE, singurele ţări unde aceste preţuri au crescut fiind Malta (1,7%), Ungaria (0,9%), Slovenia şi Slovacia (0,3%).

Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,9% în luna septembrie a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, potrivit sursei citate, preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,1% faţă de luna august 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.