Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziune sumbră avută de un economist şef: 'Vom avea o inflaţie mult mai mare dacă decizia de plafonare a preţurilor nu se materializează'

M. C.
inflatie

Inflaţia anunţată de INS pentru luna septembrie este de 6,3%, cu mult peste prognozele BNR sau ale economiştilor şefi din bănci, care previzionau un maximum 5,8% - 5,9% rata anualizată a inflaţiei în luna septembrie. În condiţiile date, „dacă decizia de plafonare a preţurilor la energie în Parlament nu se materializează, vom avea în 2021 o inflaţie mult mai mare decât acel 7,3% estimat de noi”, spune Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank.

Ionuţ Dumitru atrage atenţia asupra faptului că riscurile de creştere a inflaţiei, despre care analiştii vorbeau încă de luna trecută, încep să se materializeze. „Pentru luna noiembrie este de aşteptat ca, aşa cum au anunţat unul din marii furnizori de gaze, E.ON sau Engie, creşterea preţurilor la acest produs să fie de 38%. O astfel de majorare nu are cum să nu se reflecte în preţurile din luna decembrie”, spue Dumitru, potrivit economica.net.

Economistul şef al Raiffeisen Bank atrage atenţia că, în actualele condiţii legislative, cu o compensaţie minimă pentru consumatorii vulnerabili sau un discount la preţul energiei pentru anumite categorii, inflaţia are toate şansele să treacă în acest an peste pragul de 7% (7,3% previziunea Raiffeisen Bank).

Acesta spune însă, că, materializarea în Parlament a propunerii de plafonare a preţurilor la energie s-ar traduce printr-un impact aproape de zero asupra inflaţiei în următoarele luni, dar măsura nu ar face altceva decât să amâne escaladarea inflaţiei pentru anul 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.