DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Previziune SUMBRĂ făcută de Forumul Economic Mondial: problema climatică reprezintă o amenințare CRITICĂ

schimbari  climatice

Criza resurselor naturale și eșecul strategiei globale privind schimbările climatice reprezintă riscuri critice majore pe termen lung. Aceste informații apar în Raportul Global al Riscurilor 2022 publicat marți de organizația neguvernamentală elvețiană Forumul Economic Mondial (FEM).

Lucrarea citează concluziile unui studiu recent privind percepția riscului global, conform căruia riscurile de mediu, cum ar fi pierderea biodiversității, crizele resurselor naturale și eșecul acțiunii de abordare a schimbărilor climatice, sunt de o importanță deosebită într-o perspectivă de 10 ani.

  • Printre cele mai mari riscuri de expunere în viitorul previzibil  bolile infecțioase se află pe primul loc, în special COVID-19, care amenință să anuleze decenii de progres în reducerea sărăciei și a inegalității și să slăbească și mai mult coeziunea socială și cooperarea globală.
  • Grupul de scenarii nedorite a evidențiat și factorii de proliferare a armelor de distrugere în masă, prăbușirea statelor și a instituțiilor internaționale.

Riscurile pe termen lung, potrivit studiului, pot duce la tulburări sociale, fragmentare politică și tensiuni geopolitice, care vor afecta negativ „eficacitatea răspunsurilor la alte amenințări cheie ale următorului deceniu”.

Printre riscurile cele mai probabile, a căror apariție este posibilă în următorii doi-cinci ani, experții evidențiază criza ocupării forței de muncă și a mijloacelor de trai, deziluzia pe scară largă a tinerilor, inegalitatea digitală, stagnarea economică, erodarea coeziunii sociale și atacurile teroriste.

Potrivit studiului, comunitatea globală ignoră în mare măsură riscul de „dezamăgire a tinerilor”, care pe termen scurt va deveni o amenințare serioasă pentru lume. Victoriile publice obținute prin muncă asiduă pot fi anulate dacă generația actuală nu are căi adecvate către oportunitățile viitoare și dacă își pierde încrederea în instituțiile economice și politice de astăzi, notează autorii raportului.

Președintele și fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, a declarat în decembrie că omenirea este capabilă să „iasă dintr-o situație de urgență”. Șeful organizației consideră că omenirea va învăța o lecție din pandemie, pe care a definit-o drept „rezistență”, explicând că înseamnă rezistență în domeniul medicinei, în furnizarea de provizii, precum și „rezistența personală a tuturor”.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.