DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Previziune sumbră: România intră în sfera de influenţă a Rusiei. Ponta, posibil 'cap de pod'

După ce a lansat scenariul unei noi formaţiuni politice de extremă stânga, construită în jurul lui Victor Ponta, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu merge mai departe şi afirmă că actualul premier ar putea fi un cap de pod pentru Rusia în ţara noastră. Pe fondul creşterii sentimentelor anti-occidentale, Rusia şi-ar putea extinde în câţiva ani influenţa asupra României, mai spune Lăzăroiu.

Vezi şi: Scenariu exploziv: Ponta îşi face un nou partid

"Noi, cei cu 4 sau cu 5 în față la vârstă, care i-am așteptat pe americani după revoluție la fel ca bunicii nostri odinioară, va trebuie să acceptăm la un moment dat înfrângerea.

Consensul clasei politice de la mijlocul anilor 90 privind direcția occidentală a României a fost fragil. Dacă Rusia n-a reușit până acum să atragă România în zona sa de influență, a fost și din cauza slăbiciunilor sale, după destrămarea URSS, dar și pentru că sentimentele rusofobe au rămas din inerție bine înrădăcinate la mai multe categorii de vârstă.

Acum nu sunt deloc convins că nu există categorii largi care ar putea fi atrase ușor în plasa Moscovei, inițial prin discursul anti-Occidental (nu neapărat pro-Putin) și anti-european. Criza economică din 2008-2010 a fost un factor favorizant. De asemenea, reforma atât de întârziată în educație din România.

Rusia mai are nevoie acum de un cap de pod în România. Adică un politician sau partid care să iasă din ”consensul de la Snagov” și care să dea voce acestor categorii de români. Ponta este cel mai bine poziționat pentru un asemenea tip de lider. Tânăr, repudiat de Occident, cu probleme penale, populist.

La asta contribuie și slabul nivel explicativ al adâncirii integrării statelor europene. Multe dintre ele, inclusiv Romania, au cedat deja multă suveranitate, dar cum nimeni nu explică asta, pe nicăieri, în termeni de avantaje și dezavantaje, apare impresia de clivaj centru-periferie, speculată de extrema-stângă, după vechile ”ceasloave” ale neo-colonialismului, în Grecia cu preponderență acum, dar și în România, curând.

Așadar, în cinci ani, ceea ce părea pentru noi ăștia mai bătrâiori un vis împlinit, s-ar putea să devină o himeră", afirmă Lăzăroiu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.