Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni din inchisoare: Un cap sta sa cada! Al cui si cand

ghilotina

Dosarele din ultima perioada ale DNA dezvaluie o adevarata retea infractionala care a functionat in ultimii ani la cel mai inalt nivel al statului roman. Dosarul Microsoft, dosarele Bica, Gala Bute, dosarele retrocedarilor - toate acestea prezinta acuzatii de trafic de influenta, abuz in serviciu, luare si dare de mita, iar in centrul acestor dosare stau minsitri, parlamentari si sefi de institutii.

Intrebarea pe buzele multora nu este atat cum a fost asa ceva posibil, ci de ce sunt anchetate aceste dosare abia acum. De ce nu a fost stopata mai devreme "teribila hemoragie financiara a banului public."

Aceasta intrebare arunca o umbra de suspiciune asupra sefilor a doua institutii care ar fi trebuit, poate, sa actioneze mai devreme - SRI si Parchetul General. Din aceasta perspectiva, Sorin Rosca Stanescu, condamnat si el pentru fapte de coruptie, considera ca este doar o chestiune de timp pana cand fie unul, fie ambii sefi ai institutiilor mentionate vor plati si ei pentru o eventuala "tinere la sertar" a acestor dosare pana la caderea regimului Basescu.

"Este iminent. Foarte curand, cineva va plati oalele sparte. Si va fi doar primul de pe lista. Vorbim tot despre coruptia institutionalizata. Acum, cred ca este limpede, pentru toata lumea, ca grupurile criminale ale coruptiei institutionalizate au actionat pe parcursul a cel putin zece ani. In forta. Pradand avutia publica, sistematic, de miliarde de euro. Si, culmea! Chiar in timpul crizei economice, cand au fost aplicate teribilele curbe de sacrificiu impotriva populatiei, in Romania s-a furat ca in codru. Ora rafuielilor care a venit nu inseamna doar punerea la zid a unora dintre capii mafiei de la Bucuresti. Inseamna si asumarea de raspundere din partea celor care, cu buna stiinta, au tolerat acest fenomen, au inchis ochii sau chiar l-au protejat. Asadar, care este acel cap care urmeaza sa cada?

Vinovatul nu poate fi identificat decat la varful uneia din urmatoarele doua institutii: Parchetul General sau Serviciu Roman de Informatii. Si este logic de ce. Daca Parchetul General, in subordinea caruia se afla si DNA, a fost informat, in ultimii zece ani, asupra operatiunilor de jaf si nu a reactionat, si reactioneaza abia acum, dupa ce regimul Basescu este pe cale sa se transforme in cenusa, lasand locul regimului Iohannis, atunci conducatorii acestei institutii poarta totala raspundere, separata si in bloc. Mai exista si ipoteza care ar putea fi luata in calcul, conform careia, Directia Nationala Anticoruptie nu ar fi primit, asa cum cere legea, semnale clare, sub forma unor note scrise, din partea Serviciului Roman de Informatii din care sa rezulte cum se deruleaza mecanismele fraudarii unui intreg stat. Daca asa stau lucrurile atunci, fireste, trebuie sa raspunda individual, dar si in grup, cei responsabili de la conducerea Serviciului Roman de Informatii.

Ori una, ori alta. Ceva la mijloc nu exista. Decat, eventual, la limita, si nici nu vreau sa ma gandesc la asta, o complicitate inter – institutionala. Adica, temandu-se de Traian Basescu, dar fiind si promovati de acesta, si responsabilii DNA si responsabilii SRI sa fi fost pe deplin informati, sa fi tacut chitic si sa nu fi actionat in niciun fel pentru a curma teribila hemoragie financiara a banului public. Dar nu vreau sa ma gandesc chiar atat de departe.

S-a ajuns astazi sa fie trecuta asa-numita linie rosie. Punctul de inflexiune. Acum e mult prea limpede, pentru orice om cu capul pe umeri, ca nu numai hotii, marii corupti ai Romaniei sunt responsabili, ci si cel putin unii dintre cainii de paza. Asa ca, urmeaza sa vedem un caine de paza sacrificat si el ritual, in piata publica. Alina Bica a fost doar, sub acest aspect, un catelandru. Chiar daca a condus asa-numita organizatie anti-mafie din Romania.

Intrebarea nu mai este daca prognoza mea se va indeplini sau nu. Ci, doar in cat timp. Cate zile vor mai trece pana cand un cap va cadea? Si oare de ce ma tot gandesc la un domn numit Florian Coldea?", scrie Sorin Rosca Stanescu pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.