Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni îmbucurătoare în contextul campaniilor de vaccinare: Economia mondială dă semne de redresare

grafic economie

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale, datorită campaniilor de vaccinare pentru Covid-19 care permit reluarea activităţilor de afaceri şi a măsurilor de susţinere de ordinul miilor de miliarde de dolari ale Statelor Unite, transmite CNBC, conform news.ro.

OCDE anticipează că economia mondială va avansa cu 5,8% în acest an şi cu 4,4% anul viitor, peste creşterile de 5,6%, respectiv de 4% prognozate în martie.

Economia globală a revenit la nivelurile de activităţi pre-pandemice, dar nu a atins încă creşterea aşteptată înainte de criza mondială a sănătăţii, afirmă OCDE în raportul său Economic Outlook.

"Economia mondială se îndreaptă în prezent către redresare, cu multe fricţiuni", afirmă în raport economista-şefă a OCDE, Laurence Boone.

”Riscul să nu fie atinsă o creştere post-pandemică suficientă, sau să nu fie distribuită pe scară largă este ridicat”, a adăugat ea.

În timp ce campaniile de vaccinare permit economiilor avansate să se redeschidă treptat pentru afaceri, multe economii de piaţă emergente au fost frânate de implementarea lentă a vaccinării şi de noile focare de Covid-19, potrivit OCDE.

Organizaţia afirmă că băncile centrale din economiile avansate ar trebui să menţină condiţiile financiare relaxate şi să tolereze inflaţia care depăşeşte obiectivele.

Capacitatea neutilizată considerabilă a economiei globale va contribui la prevenirea unei creşteri susţinute a preţurilor, în pofida presiunilor recente declanşate de blocajele din lanţurile de aprovizionare, pe măsura redeschiderii economiilor.

Deşi încrezătoare că băncile centrale nu vor fi îngrijorate de creşterile temporare ale preţurilor, Boone a spus că este mai puţin sigură cu privire la pieţele financiare, unde se aşteaptă la un risc de creştere a randamentelor şi la o volatilitate mai ridicată.

Guvernele ar trebui să menţină sprijinul pentru populaţie şi companii, până când vaccinarea  va fi suficient de răspândită pentru a proteja sectoarele cele mai expuse, mai arată raportul.

Susţinută de un plan de stimulare de mai multe miliarde de dolari, economia SUA ar urma să crească cu 6,9% în acest an, faţă de o prognoză anterioară de 6,5%, potrivit OCDE.

În schimb, OCDE a revizuit în sens negativ prognoza privind economia americană, la un avans de 3,6%, de la ritmul de 4% anticipat în martie. Planul de stimulare al SUA ar adăuga 3-4 puncte procentuale la creşterea SUA şi 1% la creşterea globală, readucând în acelaşi timp economia SUA la nivelurile dinaintea crizei până la mijlocul anului 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.