Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni 'incomode' în privința relațiilor China-SUA: 2024 ar putea aduce noi turbulențe

Freepik.com
China SUA

China și SUA încheie 2023 cu o oarecare detensionare, însă anul 2024 ar putea aduce noi turbulențe în relațiile dintre cele două țări, relatează Reuters.

După un an care a adus îngrijorări din pricina baloanelor de spionaj, o luptă pentru semiconductori și o rivalitate militară tot mai accentuată, China și SUA încheie 2023 cu o oarecare detensionare, însă incomodă. Această așa-numită detensionare vine în urma unei întâlniri din noiembrie dintre președinții celor două țări, Joe Biden și Xi Jinping, în care cei doi și-au manifestat dorința de a îmbunătăți relațiile diplomatice.

Anul 2024 ar putea aduce însă, potrivit sursei citate, noi turbulențe: de la alegerile prezidențiale din Taiwan și din SUA, la continuarea disputelor comerciale dintre Statele Unite și China.

Primul impas ar putea fi alegerile prezidențiale și legislative din 13 ianuarie din Taiwan. Modul în care China va reacționa ar putea arăta dacă relația dintre cele mai mari economii ale lumii va fi ”reîncărcată” cu suspiciuni reciproce.

Vicepreședintele Lai Ching-te și contracandidatul Hsiao Bi-khim, din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare, conduc în sondaje. China i-a catalogat drept "dublul act al independenței" și a respins ofertele de discuții ale lui Lai. Alegerile de pe insulă, pe care China o consideră propriul său teritoriu, au provocat anterior o escaladare a tensiunilor, mai ales în 1996, când exercițiile militare și testele de rachete efectuate de China înaintea scrutinului au determinat SUA să trimită o forță operațională de portavioane în zonă.

De data aceasta, Beijingul a intensificat presiunea militară și politică, spunând despre viitorul scrutin că este o alegere între "pace și război", numind partidul de guvernământ ”separatiști periculoși” și îndemnându-i pe taiwanezi să facă "alegerea corectă".

Unii analiști cred că Xi, în speranța de a evita conflictul, va modera răspunsul militar al Chinei dacă Lai va câștiga. Dar Taiwanul este în alertă maximă în ceea ce privește activitățile chineze, atât militare, cât și politice, înaintea alegerilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.