Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni surprinzătoare! Algoritmul AI dezvoltat în Danemarca prezice venituri, boli și moarte timpurie cu precizie

juve-patent.com
inteligenta artificiala

 

Un algoritm antrenat pe baza datelor a milioane de vieți determină cu acuratețe veniturile, bolile și moartea timpurie în anii următori. Un cercetător de la Universitatea Tehnică a Danemarcei a dezvoltat un algoritm IA remarcabil, folosind datele a 6 milioane de cetățeni danezi.

Performanțele, oarecum tulburătoare, ale algoritmului au fost descrise în revista Nature Computational Science.

Sune Lehmann Jørgensen, cercetător la Universitatea Tehnică a Danemarcei, a dezvoltat un algoritm IA folosind datele a 6 milioane de cetățeni danezi. Acesta a folosit modelul Life2vec, bazat pe ChatGPT, pentru a transforma informații despre muncă și sănătate în texte.

Prin traducerea detaliilor precum salariul sau diagnosticul medical în texte concise, modelul a fost antrenat pe viața indivizilor între 2008 și 2016. Scopul a fost ca algoritmul să "prezică" câte dintre aceste persoane vor muri până în 2020.

Rezultatele au avut o acuratețe de 78%. Algoritmul a identificat factori precum salariile mici și bolile mintale asociate cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, nu a anticipat toate cauzele mai puțin previzibile, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele.

Algoritmul a demonstrat, de asemenea, abilitatea de a prezice trăsături de caracter și preferințe asociate cu diferite tipuri de locuri de muncă.

Acest algoritm ar putea fi folosit pentru a anticipa riscurile unor boli și a lua măsuri preventive, însă există îngrijorări privind vieța privată și drepturile cetățenilor.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.