Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prietena lui Xi Jinping din SUA. Cine este femeia de 85 de ani căreia îi trimite scrisori din 1985

Business Insider
Sarah Lande, xi jinping

De aproape 40 de ani, președintele Chinei Xi Jinping face schimb de scrisori cu o femeie din statul american Iowa. Presa de stat de la Beijing o descrie pe Sarah Lande, acum în vârstă de 85 de ani, ca fiind "prietenă" cu Xi Jinping.

Presa din China a relatat miercuri că Xi Jinping, într-un răspuns recent la o scrisoare primită din Iowa de la femeia pe care a întâlnit-o acum 38 de ani, a scris că viitorul la nivel mondial cere stabilitate în relațiile dintre China și SUA.

"China și Statele Unite sunt cele mai mari țări în curs de dezvoltare și dezvoltate din lume, iar viitorul și destinul acestei planete impune ca relațiile China-SUA să fie mai stabile, să fie mai bune", i-a scris Xi Sarei Lande, pe care a cunoscut-o în mai 1985.

Sarah Lande are 85 de ani, locuiește în Iowa, iar presa de stat a descris-o drept "prietenă" cu președintele Xi, scrie Business Insider.

În 1985, cu trei decenii înainte ca el să devină președintele Chinei, Xi Jinping, pe atunci în vârstă de 31 de ani, a făcut parte dintr-o delegație de cinci persoane, din Hubei, care a vizitat Iowa pe teme de agricultură.

Sarah Lande și soțul ei locuiesc în Muscatine, un oraș din Iowa cu 24.000 de locuitori. L-au găzduit pe Xi în casa lor și s-au împrietenit, au scris jurnaliștii din China și cei din SUA.

Într-un interviu pentru agenția Xinhua, publicat anul trecut, Sarah Lande și-a amintit cu drag de vizita lui Xi, despre care a spus că zâmbea mereu, era curios și punea întrebări despre toate.

Xi a vizitat din nou Iowa în 2012, de data aceasta în timpul unei vizite de stat în calitate de vicepreședinte al Chinei. Acolo, el s-a întâlnit cu soții Lande la ei acasă. Peste un an a ajuns președintele Chinei. Apoi, în noiembrie 2023, Xi a fost la San Francisco pentru summitul pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific. I-a invitat la cină pe soții Lande și pe câțiva "prieteni vechi".

"E o călătorie grozavă", a spus Sarah Lande când a primit invitația. "Abia așteptăm să ne întâlnim și cu el. Suntem oameni obișnuiți", a adăugat ea.

Cina lor din 15 noiembrie a costat 2.000 de dolari de persoană, a scris Vocea Americii. Cei doi au continuat să facă schimb de scrisori.

Xi i-a scris lui Sarah Lande în 2022 discutând despre legăturile dintre țările lor și lăudând Iowa.

"Poporul chinez și cel american sunt oameni grozavi, iar prietenia noastră nu este doar un atu valoros, ci și o bază importantă pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale", a scris Xi, potrivit ambasadei Chinei la Washington.

Pentru organizarea vizitei pe care Xi a făcut-o în Iowa în 1985, Sarah Lande a primit și un premiu din partea Universității din Iowa, iar China a numit-o în 2013 "ambasador al prieteniei".

Ea și soțul ei, care a murit în 2022, au condus o fundație care promovează legăturile dintre SUA și China și trimite studenți din Iowa la studii în China.

În noiembrie 2023, în timpul întâlnirii pe care Xi a avut-o cu Joe Biden la San Francisco, președintele american i-a arătat o fotografie în care liderul chinez poza la Golden Gate, pe care îl văzuse în 1985.

"Îl cunoşti pe acest tânăr?", l-a întrebat Biden pe Xi. "Oh, da, asta a fost acum 38 de ani"a răspuns Xi, potrivit purtătorului de cuvânt. Momentul a devenit viral pe rețelele sociale din China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.