Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prietenul lui Ponta schimbă radical sistemul electoral: 'O derivă anti-democratică'

alegeri

Unul dintre principalii susţinători ai lui Victor Ponta din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014 promovează o schimbare radicală a sistemului electoral din ţara sa. Este vorba despre premierul Italiei, Matteo Renzi, care a susţinut o modificare considerată anti-democratică inclusiv de o parte a propriului partid.

Parlamentul italian a aprobat luni o nouă lege electorală menită să aducă stabilitate politică într-o ţară renumită de zeci de ani prin schimbările frecvente de guverne şi prin diversele coaliţii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Conform actului normativ, partidul plasat pe primul loc în alegerile legislative va avea automat o majoritate de 54% în Camera Deputaţilor, respectiv 340 de mandate din 630, cu condiţia ca această formaţiune să obţină cel puţin 40% din voturi. Dacă niciun partid nu trece de acest prag, se va desfăşura un al doilea tur de scrutin la care vor participa numai partidele clasate pe primele două locuri în primul tur.

Reforma electorală este susţinută de premierul Matteo Renzi, în schimb o parte a opoziţiei şi chiar reprezentanţi din Partidul Democrat (PD) condus de acesta au criticat-o vehement, considerând că este vorba de o derivă anti-democratică.

Astfel, Pippo Civati, unul dintre liderii minorităţii anti-Renzi din interiorul PD, a apreciat în faţa legislativului că legea va conduce la guvernarea unui singur om.

Actualul şef al guvernul a încercat să tempereze criticile, afirmând că 'noua lege electorală are un element de mare claritate, peste cinci ani urmând să se vadă cine a câştigat şi cine guvernează', el argumentând de asemenea că această 'stabilitate politică este o condiţie prealabilă a dezvoltării economice'.

În ceea ce priveşte pragul electoral pentru intrarea în parlament, acesta a fost fixat în noua lege la 3%, astfel că partidele mici au şanse mai mari să fie reprezentate în legislativ, dar nu vor mai avea posibilitatea să pună în pericol stabilitatea guvernamentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.