Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul irakian a discutat în Arabia Saudită şi Iran despre 'stabilitatea regională'

iran irak

Prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi s-a deplasat duminică în Arabia Saudită şi Iran, două puteri regionale rivale, pentru a insista asupra necesităţii unei 'stabilităţi regionale', informează AFP.

Un responsabil al cabinetului lui Kazimi afirmase sâmbătă că, în aceste vizite, premierul va aborda subiecte legate de 'medierea irakiană pentru relansarea relaţiilor diplomatice în Arabia Saudită şi Iran', rupte de mai mulţi ani, potrivit Agerpres.

'Ne-am înţeles asupra necesităţii de a susţine armistiţiul în Yemen (...), de a menţine calmul regional şi de a lupta contra insecurităţii alimentare' în regiune, a afirmat Kazimi duminică la Teheran, într-o conferinţă de presă cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

'Am discutat de asemenea despre provocările regionale şi posibilităţi de cooperare', a adăugat el.

Republica islamică Iran, şiită, şi regatul sunnit Arabia Saudită, vecine cu Irakul, se acuză reciproc de decenii de destabilizarea Orientului Mijlociu şi sunt pe poziţii opuse în majoritatea dosarelor regionale, mai ales în războiul din Yemen. Riadul este îngrijorat de programul nuclear al Iranului, care, în pofida dezminţirilor, este suspectat că încearcă să se doteze cu arma nucleară.

'Noi am insistat asupra necesităţii ca responsabilii regionali să negocieze pentru a rezolva problemele regiunii', a afirmat duminică preşedintele iranian, arătându-şi susţinerea pentru armistiţiul din Yemen, în vigoare din aprilie.

De asemenea, Raisi a criticat orice apropiere între ţări arabe şi Israel: 'Normalizarea relaţiilor cu regimul sionist sau prezenţa unor străini în regiune nu va rezolva nicio problemă regională, ci o va agrava', a prevenit el.

Israelul şi-a normalizat începând din 2020 relaţiile cu câteva ţări arabe, printre care Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein, două monarhii din Golf vecine cu Arabia Saudită.

De altfel, diplomaţi din SUA, Israel, EAU, Bahrein, Maroc şi Egipt se vor reuni luni la Manama, în Bahrein, pentru a întări cooperarea între aceste ţări, potrivit unor responsabili israelieni.

Prim-ministrul irakian îşi începuse duminică mini-turneul în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit la Jeddah cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului.

Cei doi lideri au abordat un număr de subiecte 'ce ar contribui la susţinerea şi întărirea securităţii şi stabilităţii regionale', a relatat agenţia oficială saudită SPA.

Kazimi începuse în 2021 o mediere între cei doi vecini rivali.

Potrivit unei surse din cabinetul său, aceste discuţii de la Riad şi Teheran au ca scop să traseze 'o foaie de parcurs pentru reluarea legăturilor şi revenirea pe calea întăririi relaţiilor bilaterale' între Arabia Saudită şi Iran.

În cursul anului trecut, Irakul a găzduit cinci runde de discuţii saudito-iraniene, ultima având loc în aprilie.

Kazimi a declarat atunci că, în opinia sa, reconcilierea între Riad şi Teheran era 'aproape'.

Arabia Saudită şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice de când manifestanţi iranieni au atacat misiuni diplomatice saudite în Iran în 2016, după executarea de către regat a unui cleric şiit. Riadul a reacţionat rupând legăturile cu Teheranul.

La începutul lui martie, prinţul Mohammed bin Salman a afirmat că ţara sa şi Iranul sunt 'vecini pentru totdeauna' şi că este 'preferabil' pentru ele să 'caute mijloacele de a coexista'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.