Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul irakian, într-o vizită în Arabia Saudită, într-un context regional tensionat

arabia saudita harta

Premierul irakian Haider al-Abadi a început luni o vizită în Arabia Saudită într-o perioadă în care cele două state încearcă normalizarea relaţiilor bilaterale, transmite AFP. Şeful guvernului irakian a sosit în cursul după-amiezii la Jeddah, oraş-port la Marea Roşie, unde a avut loc primirea oficială, a relatat agenţia saudită Spa.

Vizita lui Abadi intervine într-un context de tensiuni între regatul sunnit şi Iran, rival său şiit regional, state care au rupt relaţiile diplomatice în ianuarie 2016. Tensiunea regională s-a accentuat odată cu ruperea pe 5 iunie de către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein a relaţiilor cu Qatar, pe care îl acuză că susţine grupări extremiste şi se apropie de Iran, conform Agerpres.

Riadul acuză Republica islamică de 'ingerinţă' în afacerile statelor arabe, inclusiv ale Irakului. Haider al-Abadi, un şiit, este favorabil unei ameliorări a relaţiilor cu Riadul. Vizita sa survine după cea a ministrului saudit de externe Adel al-Jubeir în februarie la Bagdad, prima la acest nivel în Irak după 2003. Arabia Saudită şi-a numit în ianuarie 2016 primul ambasador la Bagdad după ruperea de către Riad a relaţiilor diplomatice cu regimul lui Saddam Hussein după invadarea Kuweitului în 1990. Ambasadorul a fost însă rechemat după opt luni, din cauza unor declaraţii controversate privind miliţiile şiite pro-iraniene care susţin regimul irakian în lupta împotriva grupării Statul Islamic, pe care diplomatul le-a acuzat că au încercat asasinarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.