Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett efectuează, în premieră, o vizită în Bahrein

The Jerusalem Post
Naftali Bennett

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett începe luni o deplasare în Bahrein, prima vizită la nivel înalt după ce cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice în 2020 în baza unui acord intermediat de SUA pe fondul îngrijorărilor comune privind Iranul, relatează Reuters şi AFP.

Naftali Bennett va avea o întâlnire cu prinţul moştenitor al Bahreinului şi prim-ministrul Salman bin Hamad al-Khalifa, precum şi cu regele Hamed bin Issa al-Khalifa, a anunţat biroul său.

"Liderii vor discuta noi căi de consolidare a relaţiilor bilaterale, în special avansarea chestiunilor diplomatice şi economice, cu un accent pe tehnologie şi inovare", a precizat sursa citată.

Naftali Bennett şi consilierii săi urmează să ajungă în cursul serii de luni la Manama şi se vor întâlni marţi cu membri ai comunităţii evreieşti locale, miniştri, cu premierul şi regele Bahreinului.

Călătoria de două zile în Bahrein, unde se află cartierul general al marinei americane din Golf, survine într-un context de amplificare a tensiunilor după atacuri cu rachete asupra Emiratelor Arabe Unite ale rebelilor houthi din Yemen susţinuţi de Iran. Israelul a normalizat relaţiile şi cu EAU în 2020.

Israelul şi-a intensificat cooperarea cu statele din Golf. Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a fost în vizită la Manama pe 2 februarie şi a declarat că un ofiţer al armatei israeliene va fi staţionat în Bahrein în cadrul coaliţiei internaţionale, potrivit Agerpres.ro.

În ceea ce priveşte relaţiile comerciale, Israelul a raportat schimburi comerciale în creştere cu Bahreinul, care au atins 6,5 miliarde de dolari anul trecut. Între cele două ţări există zboruri directe, notează Reuters.

"Bahrein şi Israel sunt ameninţate de ani de zile de acţiunile Iranului. Există o rebeliune în Bahrein care este susţinută de Iran (...) şi, de partea israeliană, există Hezbollah la frontiera nordică (Liban) şi Hamas la sud (Fâşia Gaza)", a rezumat Dore Gold, director al institutului Jerusalem Center for Public Affairs, pentru AFP.

"Ţările noatre au grave probleme cu politica iraniană", a adăugat Gold, un specialist în relaţiile între Israel şi ţările din Golf al cărui institut a semnat un parteneriat cu centrul de cercetări Derasat din Bahrein.

"În cadrul convorbirilor de la Viena, (apropierea de Bahrein) este o demonstraţie de forţă, simbolică, arătând că cele două ţări lucrează împreună", a afirmat şi Yoel Guzansky, analist al Institute for National Security Studies (INSS) din Tel Aviv.

În acelaşi timp, Bahreinul "nu vrea să fie perceput ca o bază militară israeliană în Golf" şi trebuie să facă faţă unor "reacţii puternice" legate de normalizarea relaţiilor cu Israelul, a precizat Guzansky.

Condus de o dinastie sunită, Bahreinul este o ţară majoritar şiită, o ramură a islamului dominantă în Iran. Bahreinul a fost scena unei revolte populare în 2011, rapid reprimată.

"Bahreinul avansează mai lent, dar se angajează mai profund decât Emiratele (Arabe Unite) în normalizare. De exemplu, faptul că un ofiţer de marină israelian va fi staţionat în Bahrein este semnificativ", a mai subliniat Guzansky.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.