Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, şi-a depus demisia la parlament

Agerpres
Zoran Zaev

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, şi-a depus miercuri oficial demisia la parlament, în urma înfrângerii partidului său la alegerile locale de la sfârşitul lunii octombrie, transmite Reuters.

Demisia deschide acum calea pentru un guvern condus de Dimitar Kovacevski, actualul ministru de finanţe, care l-a înlocuit deja pe Zaev în fruntea Partidului Social Democrat (SDSM), potrivit Agerpres.

'Ar fi politic iresponsabil şi nejustificat pentru mine să continui să conduc ţara pe calea euroatlantică', a explicat Zaev în scrisoarea de demisie distribuită presei.

'Consider că un alt prim-ministru din rândurile SDSM ar putea realiza aceasta mai bine', a adăugat el.

Demisia trebuie confirmată oficial de preşedintele parlamentului.

Conform Constituţiei, preşedintele Stevo Pendarovski are la dispoziţie 10 zile pentru a-l invita pe Kovacevski să formeze noul guvern, ce are susţinerea a 64 din totalul de 129 de deputaţi şi va trebui alcătuit în termen de 20 de zile.

O criză energetică declarată luna trecută, epidemia de COVID-19 şi o îndelungată dispută cu Bulgaria vecină - care blochează aspiraţiile europene ale Macedoniei de Nord - în ce priveşte limba oficială sunt cele mai urgente probleme cu care se va confrunta noul guvern.

Macedonia de Nord, care îşi produce 80% din electricitate în termocentrale pe cărbune, importă o treime din necesarul energetic.

Zoran Zaev a fost prim-ministru din mai 2017 până în ianuarie 2020 şi, ulterior, din august 2020.

El este cunoscut mai ales pentru soluţionarea îndelungatei dispute cu Grecia vecină cu privire la numele de Macedonia, care este şi al unei regiuni din Grecia.

Zaev a propus un referendum în 2018 în care a avut câştig de cauză cu privire la schimbarea numelui ţării în Macedonia de Nord, pentru a facilita începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. UE nu a dat încă undă verde pentru acestea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.